Ministr Němec: Připravíme novelu, která zamezí průtahům v exekucích

Ministerstvo spravedlnosti chce připravit novelu zákona o soudních exekutorech, která by měla zabránit průtahům ve vymáhání dlužných částek, na něž si stěžuje Exekutorská komora. Podle ministra spravedlnosti Pavla Němce by měla být novela hotová do léta příštího roku, kdy končí funkční období vlády Jiřího Paroubka. Němec v nedělním diskusním pořadu televize Prima řekl, že ministerstvo spravedlnosti nyní společně s Exekutorskou komorou a exekučními soudci vyhodnocuje exekuční zákon. "Můžeme tyto poznatky promítnout do novely zákona tak, abychom celou věc zpřesnili a trošku zpružnili. Myslím, že jsme schopni takovou novelu předložit do konce volebního období," uvedl Němec.

Podle stínového ministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila je také potřeba upravit postavení exekutorů. "Promýšlíme v rámci naší Modré šance to, jak omezit pravomoci exekutora v tom, aby za nepatrný dluh mohl zmrazit celý majetek. To se stává v praxi, že třeba máme desetitisícový dluh, ale je zmražen majetek v řádu několika milionů korun. Je jasné, že takový postup je špatný," uvedl Pospíšil.

Prezident Exekutorské komory Juraj Podkonický tvrdí, že české zákony dávají dlužníkům řadu možností, jak protahovat exekuce a zaplacení dlužných částek. Dlužníci se mohou opakovaně odvolávat k soudům a pokud neuspějí, nehradí ani náklady řízení. V Evropě je průměrná délka exekuce movitých věcí asi 4,5 měsíce a u nemovitostí asi rok. Pokud však český dlužník využije všech procesních průtahů, které se mu nabízejí, může se exekuce třeba u domu protáhnout na tři nebo čtyři roky, řekl již dříve Podkonický.