Ministr Palas: Zemědělství by letos mělo mít nejlepší výsledek od r. 1989

Zemědělství by letos podle předběžných odhadů ministerstva zemědělství mělo vykázat zisk kolem čtyř miliard korun, což by byl nejlepší výsledek od roku 1989. Odvětví bylo za poslední desetiletí silně ztrátové, loni skončilo v minusu 1,26 miliardy korun. V rozhovoru pro ČTK to řekl ministr zemědělství Jaroslav Palas. Odhad je podle něj nutné brát s odchylkou jedné miliardy nahoru či dolů.

"Rozhodně skončíme v zisku," potvrzuje předseda Zemědělského svazu Miroslav Jirovský s tím, že by mohlo jít o částku přes tři miliardy korun. Také předseda Českomoravského svazu zemědělských podnikatelů Jan Veleba považuje odhad ministerstva za reálný. "Výsledek kolem tří miliard zabezpečen je," prohlásil.

Zemědělství od roku 1991 skončilo v černých číslech jen v letech 2000 a 2001. Tehdy výsledek výrazně ovlivnily kompenzace za sucho. Letos se podle Palase projevil výrazný nárůst rostlinné výroby a také zhruba o deset procent vyšší ceny zemědělských výrobců než loni. Letošní úroda obilovin 8,83 milionu tun byla největší od roku 1990. Hospodaření rolníků silně ovlivnil vstup Česka do Evropské unie. Přinesl mimo jiné nárůst podpor. Rolníci by letos měli dostat asi 22 miliard korun, což je výrazně více, než bývalo obvyklé v minulých letech. Rozšířilo se i spektrum podpůrných programů.