Ministr průmyslu Síkela míří do Tádžikistánu a Uzbekistánu

Ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela (STAN) dnes zahajuje pracovní návštěvu Tádžikistánu a Uzbekistánu. Do úterý 18. července tam povede dvacetičlennou misi českých firem. Jedním z hlavních cílů cesty do středoasijských zemí je navázání bližších obchodních vztahů s oběma zeměmi. Podle Hospodářské komory ČR, která se na misi podílí, Tádžikistán i Uzbekistán nabízejí českým firmám řadu obchodních příležitostí, například v obraně, modernizaci dopravy nebo vodních elektráren.

Obchodní výměna mezi Českem a Tádžikistánem je zatím podle komory velmi nízká, v poslední době ovšem začíná postupně růst. Loni se meziročně zdvojnásobila, podle dat komory české firmy vyvezly zboží za 270 milionů korun. Šlo zejména o výrobky z plastů či kosmetické potřeby. Z Tádžikistánu do Česka směřují hlavně ořechy a ovoce.

Naopak Uzbekistán je podle komory jedním z nejdůležitějších partnerů ČR ve Střední Asii. Export z Česka do Uzbekistánu loni dosáhl přibližně 2,5 miliardy korun, opačným směrem putovalo zboží za 240 milionů korun. Češi do Uzbekistánu vyvážejí léčiva, textilní stroje nebo čerpadla, Uzbekistán exportuje textilní materiál a hnojiva.