Jozef Síkela má být komisařem pro mezinárodní partnerství. Opozice považuje portfolio za slabé a neviditelné

Jozef Síkela

Český ministr průmyslu Jozef Síkela má být v nové Evropské komisi komisařem pro mezinárodní partnerství. Šéfka unijní exekutivy Ursula von der Leyenová to dnes oznámila na tiskové konferenci ve Štrasburku. Politologové se v názoru na Síkelovo portfolio rozchází. Vláda dle nich čekala víc.

V nové Evropské komisi má usednout 16 mužů a 11 žen. Dosavadní ministr průmyslu Jozef Síkela má být za Česko komisařem pro mezinárodní partnerství. V souvislosti se Síkelou se přitom spekulovalo o rezortech energetiky nebo obchodu. Komisařem pro energetiku se nakonec stal dánský kandidát Dan Jörgensen, obchod má mít na starosti slovenský zástupce v unijní exekutivě Maroš Šefčovič, který má za sebou již tři pětiletá funkční období v komisi.

Síkela získává portfolio, kterému se dosud věnovala Finka Jutta Urpilainenová. Spadá pod něj vůbec největší generální ředitelství, které zaměstnává 3000 lidí a má k dispozici velké finanční prostředky. Ve vztahu k Evropské komisi odpovídají generální ředitelství zhruba ministerstvům.

Kromě mezinárodní spolupráce má mít Síkela na starosti i investiční iniciativu EU Globální brána (Global Gateway), kterou chce unie konkurovat čínskému projektu nové Hedvábné stezky. Iniciativa počítá v příštích letech s investicemi ve výši až 300 miliard eur (7,5 bilionu Kč) do infrastruktury v rozvíjejících se zemích, zejména v Africe, Indii, Latinské Americe a Pacifiku.

Rakušan je s portfoliem v zásadě spokojený

Jakub Michálek | Foto: Česká pirátská strana,  Flickr

Vicepremiér a šéf koaličních Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan je s portfoliem v zásadě spokojený. Portfolio má přesah do strategické bezpečnosti Evropy, sdělil dnes ČTK Rakušan. Další koaliční politici vyzdvihují vysoký rozpočet, se kterým bude Síkela pracovat, hovoří i o příležitosti pro české firmy. Podle šéfa pirátských poslanců Jakuba Michálka není vyjednané portfolio ani velkým úspěchem, ani neúspěchem.

Podle europoslankyně ODS Veroniky Vrecionové jde o silné ekonomické portfolio s rozsáhlým rozpočtem, jehož náplní je posílení mezinárodních obchodních vztahů EU. Připomenula, že předsedkyně Komise nazvala tuto agendu evropským investičním portfoliem.

Havlíček (ANO): Vláda získala pro Síkelu neviditelný komisariát

Karel Havlíček  | Foto: Michaela Danelová,  Český rozhlas

Pozice eurokomisaře pro mezinárodní partnerství je neradostným vysvědčením pro premiéra Petra Fialu (ODS). Výsledkem jeho vyjednávání o silném ekonomickém portfoliu pro Jozefa Síkelu (STAN) je neviditelný komisariát zaměřený na prosazování hodnot EU a spolupráci s rozvojovými zeměmi. Na dotaz ČTK to dnes uvedl první místopředseda opozičního hnutí ANO Karel Havlíček. Premiér Fiala naopak míní, že Česko uspělo v úsilí získat pro Síkelu silné ekonomické portfolio.

Předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš dnes na síti X s ironií pochválil premiéra Fialu, že kriticky vyhodnotil Síkelovy schopnosti. "Nevybral pro něj ani obchod, ani energetiku, ani obranu, ale spolupráci s rozvojovými zeměmi. Nestává se to často, ale musím uznat, že mě pan premiér příjemně překvapil," podotkl. Také podle předsedy hnutí SPD Tomia Okamura bude Síkela neviditelným eurokomisařem.

Čeští europoslanci považují Síkelovo portfolio v EK za úspěch i zklamání

Tomáš Zdechovský | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

Spokojenost i zklamání dávají ve Štrasburku najevo čeští europoslanci. "Takové silné portfolio žádný český komisař nikdy neměl," hodnotil rozhodnutí von der Leyenové Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) z europarlamentní frakce Evropské lidové strany (EPP). Jde podle něj o velký vyjednávací úspěch vlády Petra Fialy (ODS).

Podle Fialova stranického kolegy Alexandra Vondry z konzervativní frakce (ECR) bude záležet na Síkelovi, zda dokáže nominaci proměnit v úspěch. "Realitou je, že o jménu jeho finské předchůdkyně jsme tu nic moc neslyšeli," sdělil ČTK s odkazem na dosavadní eurokomisařku pro mezinárodní partnerství Juttu Urpilainenovou.

Klára Dostálová | Foto: Michaela Danelová,  iROZHLAS.cz

Šéfka europoslanců hnutí ANO Klára Dostálová z frakce Patriotů pro Evropu hodnotí Síkelovu novou pozici jako zklamání, zvláště vzhledem k atraktivním ekonomickým portfoliím, o kterých se hovořilo v minulých týdnech. Za políček do tváře Česka označila portfolio komunistická poslankyně Kateřina Konečná s tím, že Síkelova nová funkce nebude mít reálný vliv a České republice nijak nepomůže.

Politologové se v názoru na portfolio Síkely rozchází

Petr Kaniok | Foto: Masarykova univerzita

Portfolio v Evropské komisi pro Jozefa Síkelu (STAN) je určitě zklamání, uvedl na dotaz ČTK politolog Petr Kaniok z Masarykovy univerzity v Brně. Podle Viktora Daňka z Institutu pro evropskou politiku Europeum není něčím, co si vláda malovala, za špatné ho ale nepovažuje.

Viktor Daněk | Foto: Matěj Skalický,  Český rozhlas

"V agendě, kterou by měl mít Jozef Síkela na starost, prioritní zájmy Česka neleží. Česko z mnoha důvodů mnohem více zajímají věci a agendy, které se týkají vnitřního dění v EU," podotkl Kaniok. Podle Daňka ale portfolio rozhodně není špatné. "Naopak bych řekl, že si můžeme odškrtnout spoustu boxů: strategicky důležitá oblast (Čína, surovinová bezpečnost), obrovský rozpočet a generální ředitelství, důležité téma pro český export a konkurenceschopnost EU, portfolio, ze kterého se dá mluvit do jiných klíčových politik (klima, migrace)," dodal.