Zahájení českého předsednictví v Litomyšli. Prioritami jsou energetika a Ukrajina

Ursula von der Leyenová a Petr Fiala

Evropa jako úkol. Tak zní motto českého předsednictví v Radě Evropské unie. V pátek 1. července bylo oficiálně zahájeno na zámku v Litomyšli. Česká vláda tam přivítala delegaci předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyenové. Česko předsednictví převzalo na půl roku od Francie. Za svou hlavní politickou prioritu si zvolilo pomoc Ukrajině a řešení dopadů ruské agrese vůči této zemi na Evropskou unii.

Příjezd členů české vlády a delegace Evropské komise doprovodila průtrž mračen, přesto se u zámku sešlo několik desítek lidí. Někteří z nich při příjezdu Ursuly von der Leyenové tleskali a mávali vlajkami Evropské unie.

Foto: Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie

Po uvítání delegace Evropské komise Petrem Fialou se všichni odebrali na společný pracovní oběd v litomyšlském zámeckém pivovaru. Potom následovala společná jednání. Podle Petra Fialy vláda s komisí řešila nejdůležitější otázky pro nejbližší dobu. Zmínil zejména energetiku, energetickou nezávislost a soběstačnost EU, posílení bezpečnosti, dostupnou energii za přijatelné ceny.

Nelze podle něj opomenout ani téma Ukrajiny. Ukončení války a obnova Ukrajiny, to je podle českého premiéra klíč k řešení problémů, které dnes občany členských států Evropské unie trápí.

„Leží před námi nelehký úkol a nelehké výzvy, ale jsme si vědomi toho, že je musíme zvládnout. Společnou ambicí evropských zemí je vyjít z krize zase o něco silnější,“ řekl. Energetická politika je podle něj příklad oblasti, ve kterém má Evropská unie postupovat společně a koordinovaně. „Jedině když to budeme dělat, máme šanci krizi vyřešit,“ dodal Fiala.

Ursula von der Leyen | Foto: Předsednictví České republiky v Radě Evropské unie

Také předsedkyně Komise Ursula von der Leyenová považuje za nejdůležitější témata situaci na Ukrajině a energetiku. Uvedla, že spoléhá na to, že české předsednictví posune řadu věcí dopředu, zmínila například energetický program Repower EU.

„Energetická bezpečnost je důležitá pro vás (Česko) i celou Evropu," konstatovala. Důležité je podle ní od Ruska přejít k dalším důvěryhodnějším dodavatelům, pracovat na úsporách v energetice, ale také investovat do obnovitelné energie.

Evropská komise podle ní spolu s českým předsednictvím připraví nouzové plány pro sdílení energetických surovin pro případ omezení dodávek z Ruska. „Musíme mít jasné plány, jak se omezit, pokud to bude potřeba. Dalším tématem je i evropská solidarita," uvedla.

Styčné body v dalším týdnu představí premiér Petr Fiala (ODS). Ve středu je přednese Evropskému parlamentu. V projevu bude akcentovat to, co české veřejnosti spolu s Mikulášem Bekem (STAN) sdělili v polovině června. Hlavních témat bude pět: zvládnutí uprchlické krize v souvislosti s válkou na Ukrajině, energetická bezpečnost, obrana, otázka ekonomiky a demokratických institucí.

Foto: Josef Vostárek,  ČTK
Autoři: Katarína Brezovská , ČTK
spustit audio

Související

  • České předsednictví v Radě Evropské unie

    Česko po 13 letech opět stojí v čele EU. Politici i analytici v Bruselu se shodují, že má před sebou těžký úkol. Jeho splnění ale může zemi zajistit místo v centru dění EU.