MMR: Česko s výsledkem auditu EK o střetu zájmů Babiše nesouhlasí

Česká republika podle ministerstva pro místní rozvoj nesouhlasí s hodnocením auditorů konstatujícím střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) v souvislosti s evropskými dotacemi pro firmu Agrofert. Přesto na základě požadavku Evropské komise pozastavilo předkládání žádostí o platbu u projektů, které označila za problémové. Ministerstvo to v sobotu uvedlo ve vyjádření pro ČTK. Babiš závěry zprávy EK v pátek opět odmítl. Uvedl, že novele zákona o střetu zájmů označované lex Babiš plně vyhověl a svou bývalou firmu Agrofert převedl do svěřenských fondů. Podle něj jde o "účelový a zmanipulovaný audit uměle vyvolaný profesionálními udavači z řad Pirátů".

Evropská komise v pátek zveřejnila závěrečnou zprávu auditu, podle kterého je Babiš ve střetu zájmů, protože dál ovládá holding Agrofert přes svěřenecké fondy a zároveň jako vládní činitel přijímá rozhodnutí, které mají na jeho firmu vliv. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné a společnost Agrofert by je měla vrátit. Hodnocení evropských auditorů je konečné.

Reakce opozice a ČSSD

Opoziční strany vyzývají vládu, aby evropské dotace od Agrofertu začala vymáhat zpět. Předseda Pirátů Ivan Bartoš Českému rozhlasu napsal, že strana odešle úřadům dopis, ve kterém bude požadovat, aby od Agrofertu vymohly neoprávněně vyplacené dotace. Podle Pirátů jde o 20 miliard korun. Také podle STAN není závěrečná zpráva překvapením. "Bylo to jasné od počátku a tato zpráva to jen definitivně potvrdila: Andrej Babiš je ve střetu zájmů, rozhoduje o dění v Agrofertu, je příjemce peněz z něj a zároveň jeho vláda rozhoduje o dotacích z peněz nás všech. Když se nad tím zamyslíme, je to krádež za bílého dne. Zkrátka si postupně privatizuje tento stát a využívá jej pro svůj soukromý byznys," shrnul předseda Starostů Vít Rakušan. Vymáhat způsobené škody na koncernu Agrofert musí podle předsedy ODS Petra Fialy vláda. "Není možné, aby dotační byznys premiéra platili čeští daňoví poplatníci. A je potřeba konečně zastavit tento obrovský střet zájmů, který ČR i české občany poškozuje," uvedl na twitteru s tím, že i o tom budou říjnové volby, do kterých jdou občanští demokraté v koalici Spolu s TOP 09 a lidovci.

Podle preřdsedy ČSSD a vicepremiéra Jan Hamáčka by měl neoprávněně vyplacené dotace Agrofert vrátit, aby nehrozilo, že to zaplatí čeští poplatníci. Vládu ale sociální demokraté zhruba pět měsíců před sněmovními volbami opustit kvůli kauze nechtějí, a to vzhledem křehké stabilitě, řekl Hamáček ČTK. Piráti ani úřednická vláda by podle něj nebyli dobrým řešením.