Kauzu Babišova střetu zájmů převzal evropský žalobce

Nově fungující Úřad evropského veřejného žalobce v Lucemburku převzal kauzu střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), v níž čeští vyšetřovatelé zkoumají, zda mohl být kvůli čerpání dotací či veřejných zakázek ze strany koncernu Agrofert spáchán trestný čin. Z Česka úřad evropského žalobce zatím převzal 12 trestních kauz týkajících se závažné hospodářské kriminality s dopadem na evropský rozpočet. Napsal to dnes server iROZHLAS.cz. Své firmy včetně Agrofertu vložil premiér do svěřenských fondů.

Česká policie se kauzou kolem Babiše zabývá na základě širšího trestního oznámení od prosince 2019. Nyní případ dostal na starosti jeden z pověřených unijních žalobců působících v Česku. Tým vyšetřovatelů, který na případu pracuje, by měl zůstat beze změny, píše iROZHLAS.cz.

Možným střetem zájmů českého premiéra se zabývá vedle české policie také Evropská unie. Podle auditorů Evropské komise je Babiš ve střetu zájmů, neboť ovládá svěřenecké fondy, do nichž vložil svůj majetek. Dotace ze strukturálních fondů Evropské unie v celkovém řádu stamilionů korun, které dostaly firmy z holdingu Agrofert od 9. února 2017, jsou proto podle závěru auditorů neoprávněné. Premiér i Agrofert střet zájmů odmítají.