Moskva hrozí ČR odvetou za vyhoštění ruských diplomatů, vidí za ním vliv USA

Rusko přijme odvetná opatření proti rozhodnutí České republiky vyhostit 18 ruských diplomatů. Oznámilo to dnes ruské ministerstvo zahraničí. Ruská diplomacie za krokem české vlády vidí americký vliv a vnímá ho jako provokaci. Obvinění z podílu ruských tajných služeb na výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích z roku 2014 považuje Moskva za absurdní a nepodložená.

Krok české vlády je podle ruské diplomacie pokračováním řady protiruských akcí, které Česká republika podnikla v posledních letech. Je těžké nevidět za vypovězením pracovníků ruského velvyslanectví v Praze "americké stopy", uvádí ruské ministerstvo.

Materiál Bezpečnostní informační služby (BIS) o možném zapojení Ruska do výbuchu v muničním areálu ve Vrběticích v roce 2014 v pondělí projedná a odtajní vláda, řekl dnes premiér Andrej Babiš (ANO) serveru Lidovky.cz. Na pondělní jednání vlády pozval Babiš ředitele BIS Michala Koudelku. Babiš odmítl komentovat vyjádření bývalého ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), že o podezření na zapojení příslušníků ruské tajné služby GRU do exploze ve Vrběticích na Zlínsku měl informace už dřív. "Nevím, nechci komentovat pana Petříčka. Dostal jsem oficiálně dokument v pátek a hned jsem podle toho začal konat," řekl. . Že by se představitelé vlády o podezřeních k výbuchu ve Vrběticích dozvěděli v pátek, jak tvrdí Hamáček i Babiš, nevěří někdejší šéf vojenské rozvědky Andor Šándor.