Možnost žít a pracovat v ČR dostanou i Bělorusové a Moldavané

Šanci získat již po dvou a půl letech povolení k trvalému pobytu v Česku budou mít od pátku i Bělorusové a Moldavané. Připojí se tak k občanům Kazachstánu, Bulharska a Chorvatska, kteří o zapojení do pilotního projektu ministerstva práce a sociálních věcí mohou žádat od loňského července. Do současné doby bylo do programu zapojeno celkem 185 osob, uvedla jeho manažerka Věra Ivanovičová.

Cílem projektu je zajistit Česku dostatečný počet kvalifikovaných pracovních sil a odborníků ze zahraničí, uvedl náměstek ministra práce a sociálních věcí Čestmír Sajda. Podle údajů jeho úřadu by v Česku vzhledem k současným demografickým trendům mohlo za 25 let chybět více než 400.000 pracovníků. "Z výzkumů OSN vyplývá, že ve státech EU bude v následujících 50 letech potřeba přijmout nejméně 75 milionů lidí... Nejde proto o to, zda migraci připustit či nikoli, jde o to jí řídit a bránit se legální migraci," uvedl Sajda. V ČR legálně žije asi 240.000 lidí, tedy přibližně 2,4 procenta obyvatel; v západoevropských zemích je to v průměru kolem osmi procent.

"Nejde o to brát práci Čechům," zdůraznila Ivanovičová. Vybraní cizinci sice získají po dvou a půl letech povolení k trvalému pobytu, na které se normálně čeká deset let. Česko však zájemcům nezajišťuje ani zaměstnání, ani povolení k práci, ubytování či vízum. Tyto věci si kandidáti musí obstarat sami. V praxi to znamená i to, že mohou obsadit pouze ta místa, pro která zaměstnavatel nemá vhodné kandidáty z ČR či jiných států unie.

Do projektu se mohou nově hlásit nejen Bělorusové a Moldavané s pracovním povolením a minimálně středoškolským vzděláním, ale i absolventi českých vysokých škol bez ohledu na to, z jaké země pocházejí. V případě úspěchu by se měl program za čtyři roky rozšířit na všechny země světa.