MPO z bezpečnostních důvodů odložilo cestu podnikatelů do Iráku

Ministerstvo průmyslu a obchodu odložilo plánovanou podnikatelskou misi do Iráku, na které se v srpnu dohodl irácký ministr vodního hospodářství Abdal Latíf Rašíd s ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urban. Důvodem jsou obavy z bezpečnostní situace, řekli ČTK zástupci úřadu.

"Zvažuje se rovněž alternativa uskutečnit jednání s iráckými podnikatelskými subjekty, případně i zástupci státní správy, v sousedním Kuvajtu," uvedli zástupci tiskového oddělení. Obě strany uvažovaly o vyslání skupiny, složené především ze zástupců české podnikatelské sféry, která by navštívila Irák k posouzení možností spolupráce na projektech obnovy.

Obchodní výměna mezi Českou republikou a Irákem v poslední době stoupá. Za loňský rok směřovalo do Iráku zboží a služby za 130 milionů korun, za prvních osm měsíců letošního roku objem stoupl na 230 milionů. Například v roce 2001 měl český export do Iráku hodnotu 1,4 milionu korun. Dovoz je proti exportu nepatrný, v minulém roce byla jeho hodnota 90.000 korun, letos je objem dosud zhruba třetinový.