Musílková: Půjčka s garancí státu finanční problémy VZP nevyřeší

Půjčka 1,5 miliardy, za niž by převzal garanci stát, nevyřeší problémy Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Podle její ředitelky Jiřiny Musílkové umožní pouze překlenout období, kdy budou pojišťovně chybět dvě miliardy, jež na jaře vyplatila lékařům dopředu a nyní je musí do systému vrátit.

Na státní garanci pro VZP se dohodla o víkendu ministryně zdravotnictví Marie Součková a premiérem Vladimírem Špidlou. VZP však nemá jisté ani tyto peníze, protože garanci kromě kabinetu musí schválit také sněmovna.

"I kdybychom si půjčku vzali, jenom nahradíme dvě miliardy, které se musejí vrátit. Nedostatek finančních prostředků to nevyřeší," uvedla v pondělí Musílková. Podstatné podle ní je dosáhnout rovnováhy příjmů a výdajů. S tím souvisejí zásahy do sítě nemocnic a další koncepční kroky.

Musílková připomněla, že výdaje na péči rostou o devět až 11 procent ročně, příjmy však jen o tři až pět procent. Průměrné náklady na pojištěnce rovněž rostou, v roce 2000 činily ve skupině 80 až 84 let 26.000 korun za rok, loni 38.000. Stát za své pojištěnce přitom platí měsíčně jen 467 korun.

VZP očekává letos osmimiliardový propad v hospodaření. Přitom jí na pojistném dluží státní podniky 17 miliard. K nim se nemůže dostat, protože podniky zkrachovaly nebo jsou v konkurzu. Celkem chybí v systému zdravotního pojištění 25 miliard.

Součková navrhuje, aby tři miliardy dluhu odkoupila konsolidační agentura. Konsolidaci podle ní přinese i to, že agentura odkoupí 1,3 miliardy dluhu bývalých okresních nemocnic. Podle odhadu jejich dluh činí celkem šest miliard.