VZP pošle příští rok na zdravotní služby o 15 miliard více

Ilustrační foto: Victor, Flickr, CC BY 2.0

Léky pro specializovaná centra, kde se léčí například rakovina, roztroušená skleróza či hemofilie, bude moci letos užívat o 4000 klientů Všeobecné zdravotní pojišťovny více. Bude to asi 38.500 lidí.

Ilustrační foto: Victor,  Flickr,  CC BY 2.0
Za první pololetí stála léčba takzvanými centrovými léky zhruba 10,5 miliardy korun. Po jednání správní rady VZP to řekl její místopředseda Bohuslav Svoboda (ODS). U jednoho pacienta jde až o miliony korun ročně.

Jedná se o léky, které působí na molekuly a na pochody, které jsou typické pro buňky spojené s nádorobým nebo autoimunitním onemocněním. Ve zdravých buňkách se buď nevyskytují, nebo jen v malé míře. Tyto léky se používají například u lupénky, revmatoidní artritidy, roztroušené sklerózy, nebo rakoviny. V současné době centrové léky v Česku předepisuje 43 lůžkových zařízení a 21 ambulantních.

Jak napsal Zdravotnický deník, správní rada Všeobecné zdravotní pojišťovny dala zelenou vůbec nejvyššímu nárůstu prostředků na zdravotní služby, na něž největší česká zdravotní pojišťovna pošle v příštím roce 15 miliard navíc.

Tradičně nejvíce půjde na lůžkovou péči, která dostane skoro 57 procent z koláče 186 miliard na zdravotní služby. Na ambulantní zdravotní péči pak připadne 24,5 procenta nákladů a na léky a zdravotnické prostředky 15,1 procenta.