MZV: Česko odsuzuje vojenský převrat v Barmě

Česko odsuzuje vojenský převrat v Barmě, kde armáda dnes vyhlásila výjimečný stav poté, co zadržela šéfku vlády Do Aun Schan Su Ťij, prezidenta Win Myina a některé další politiky. Uvedlo to na twitteru ministerstvo zahraničních věcí. Zároveň vyjádřilo podporu legitimnímu vedení země a vyzvalo k okamžitému propuštění zadržených a k respektu výsledků listopadových parlamentních voleb.

Armáda své kroky zdůvodnila podvody při loňských volbách, v nichž podle oficiálních výsledků vyhrála vládní strana nositelky Nobelovy ceny za mír Su Ťij. Dnes se mělo konat ustavující zasedání nového parlamentu. Znepokojení nad zprávami o převratu vyjádřili Spojené státy, Austrálie či generální tajemník OSN. Japonsko, Indie či Singapur doufají v demokratický dialog, naopak Thajsko označilo převrat ze "interní věc" Barmy.

Ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, který se Su Ťij v minulosti jednal, ČTK řekl, že vojenský převrat ukazuje, jakou roli stále armáda v barmské situaci má. "Také to, myslím, do jisté míry vysvětluje, proč se Su Ťij v minulosti chovala někdy tak opatrně a byla kritizována za to, že nevystupuje odvážně nebo veřejně k situaci Rohingů," poznamenal. Každý, kdo v Barmě byl a mluvil se Su Ťij, podle něj pochopil, po jak "tenoučkém laně" kráčí.