Na jihu Moravy pokračuje odklízení škod po bouřích, k zemi musí přes 60 domů

Škody po bouřkách a tornádu, které ve čtvrtek zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko, půjdou do miliard korun. ČTK to řekl jihomoravský hejtman Jan Grolich (KDU-ČSL). Přesnou částku ale podle něj zatím nikdo neví. Nejvíce zasaženými obcemi jsou Moravská Nová Ves, Hrušky, Lužice a Mikulčice. Na místě pracuje zhruba tisíc hasičů, kolem 160 vojáků a asi 200 policistů. Živel poničil asi 1200 domů, přes 60 odborníci určili ke stržení. Demolicím musí ale předcházet jednání s pojišťovnami. Domy, které zůstanou, lidé opravují už od pátečního rána, pomáhají jim příbuzní, známí i dobrovolníci.

Na jižní Moravu také míří tisícovky dobrovolníků, ale záchranáři, policie i starostové je žádají, aby s pomocí zatím počkali. Hejtman Grolich v sobotu uvedl, že v oblasti zasažené tornádem je dost materiální pomoci a další dodávky teď nejsou potřeba. Grolich také řekl, že je potřeba dát do pořádku komunikační linku mezi krizovými štáby kraje a obcí s rozšířenou působností Břeclav a Hodonín. Neorganizované výjezdy lidí, kteří do oblasti živelně přijíždí, způsobují problémy v dopravě - a hasičům komplikují zásah. "

Bouřky, jejichž součástí byly i kroupy a tornádo o síle přes 200 kilometrů za hodinu, zasáhly Břeclavsko a Hodonínsko ve čtvrtek večer.  Braly z domů střechy a vyrážely okna, z aut zůstaly jen vraky. O život přišlo pět lidí, desítky utrpěly zranění.