Lidé a firmy poslali na pomoc postiženým obcím na Moravě už desítky milionů, zapojili se i fotbalisté a hokejisté

Sbírky na pomoc bouří zasaženým obcím na Moravě vznikají po celé zemi, na dárcovských kontech se sešly už desítky milionů korun. Například na kontě sbírky Nadace Via bylo kolem pátečního poledne  asi 48 milionů korun. Další sbírku vyhlásily například Diecézní charita Brno, Husitská diakonie, dárcovská platforma znesnáze21 nebo Člověk v tísni. Svaz měst a obcí ČR uvolní z rezervy pětimilionovou částku na cílenou pomoc, organizuje i finanční sbírku. Nadace ČEZ přispěje deseti miliony korun. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech. Nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích. Brněnský biskup Vojtěch Cirkle vyhlásil na neděli také mimořádnou kostelní sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofou na jihovýchodní Moravě.

Na odstraňování škod způsobených čtvrtečním řáděním tornáda na jihu Moravy se rozhodla přispět i česká fotbalová reprezentace, která se v Praze chystá na nedělní osmifinále mistrovství Evropy proti Nizozemsku v Budapešti. Národní tým pošle blíže nespecifikovanou částku na konto sbírky Nadace Via. Také čeští hokejisté se rozhodli věnovat výraznou část odměn za mistrovství světa postiženým obcím na jižní Moravě. Se svazem pošlou milion korun. "Chci poděkovat kapitánovi Janu Kovářovi, který nás dnes ráno kontaktoval s tím, že se hráči vzdají ve prospěch postižených obcí významné části odměn z mistrovství světa a abychom tyto prostředky poslali na jejich účty,“ uvedl prezident hokejového svazu Tomáš Král v tiskové zprávě.

Pomoc na Moravu posílají i nápojářské firmy a potravinové banky. Podle ředitelky České federace potravinových bank Veroniky Láchové jsou banky v pohotovosti, z logistického centra v Praze vypravují automobily, které na jižní Moravu vezou potraviny, drogerii nebo ochranné pomůcky. Podle Láchové ale bude nutné v následujících týdnech navýšit distribuci pomoci v oblasti. Pomoc také vysílají velké nápojářské podniky nebo on-line supermarkety či potravinářské řetězce. Kromě potravin a nápojů nabídnou čisticí prostředky, darují i peníze.

Do pomoci obcím zasaženým čtvrtečními bouřemi se postupně zapojí i brněnské univerzity. Vysoké učení technické mobilizuje své statiky, Masarykova univerzita nabízí ubytování na kolejích a práci dobrovolníků, Mendelova univerzita poskytne dřevo na krovy, informovali představitelé brněnských vysokých škol.