Policie: Bouřky zničily stovky domů, škody budou desítky až stovky milionů

Bouřky na jižní Moravě zničily podle policie stovky domů, škoda bude odhadem desítky až stovky milionů korun. ČTK to řekl policejní mluvčí Pavel Šváb. Jde o hrubé odhady. V postižených obcích na Břeclavsku a Hodonínsku zasahují stovky policistů i hasičů. Policistů podle Švába nyní v místě je asi 350. Mluvčí hasičů Jaroslav Mikoška uvedl, že aktuálně zapojených hasičů je asi 200 a dalších asi 500 dobrovolných hasičů. Armáda od pátečního rána nasadila do tornádem a silnou bouří zasaženého Hodonínska zatím jeden ženijní odřad. Další se přesunuje blíže k oblasti. Velení rovněž aktivovalo pro případné nasazení 7. mechanizovanou brigádu z Hranic, která je postiženým místům nejblíže.

Břeclavskem a Hodonínskem se ve čtvrtek večer prohnala mimořádně silná bouře s krupobitím a místy i tornádo, které v řadě obcí zanechalo katastrofickou spoušť. Nnejméně tři lidé přišli o život. V hodonínské a břeclavské nemocnici dosud dohromady ošetřili přes 150 lidí.

Babiš: Skutečná apokalypsa

Stát je připraven pomoct lidem zasaženým čtvrtečními silnými bouřkami na jižní Moravě. Řekl to premiér Andrej Babiš z hnutí ANO, který předčasně ukončil jednání v Bruselu, kde je na summitu šéfů vlád a zemí Evropské unie, a odpoledne navštíví nejpoškozenější obce. Mezi ty patří Lužice a Mikulčice na Hodonínsku a Moravská Nová Ves a Hrušky na Břeclavsku, kde bylo v noci také tornádo.  Premiér to označil za apokalypsu.

„Několik generací přišlo o střechu nad hlavou, ty záběry jsou otřesné,“ podotkl. Premiér řekl, že jednal se zástupci dalších evropských států. „Debatoval jsem se slovenským a rakouským premiérem. Ptal se mě i maďarský premiér, jestli nepotřebujeme pomoc,“ uvedl. Dodal, že Česká republika je připravena požádat o peníze z evropského krizového fondu.

Pomoc ze sousedních zemí

Pomoc Česku už nabídly i sousední státy, někteří zranění jsou proto hospitalizovaní třeba v Rakousku. Slovensko nabídlo pomoc s ubytováním lidí. Informoval o tom slovenský ministr sociálních věcí Milan Krajniak. Slováci organizují i sbírku věcí na pomoc lidem na Moravě. Podle Krajniaka má Slovensko volné kapacity ubytování pro děti z dětských domovů, dále pro celé rodiny a svá zařízení sociálních služeb nabízejí i Bratislavský a Trnavský kraj. "Všude v zařízeních jsme připraveni spolu s kolegy odborníky poskytnout komplexní psychologickou a poradenskou pomoc," napsal ministr na sociální síti. Dodal, že s nabídkou pomoci již kontaktoval svou českou kolegyni Janu Maláčovou. Slovensko v souvislosti s bouřemi již ve čtvrtek večer vyslalo do Česka 11 sanitek, které například pomáhaly při převozu pacientů. Některé slovenské nemocnice zase vyčlenily kapacity pro případ převozu zraněných z Česka.

Na konta sbírek na pomoc zasaženým obcím rychle přibývají peníze

Na konto sbírky Nadace Via, která pomůže bouří zasaženým obcím na Moravě, poslali lidé do 8:00 zhruba deset milionů korun, přispělo přes 10.000 lidí. Sbírku vyhlásila například i Diecézní charita Brno. Lidé mohou posílat peníze přímo na zřízený účet, přispět je možné také posláním DMS z mobilních telefonů. Online charitativní sbírku založila i dárcovská platforma znesnáze21. Lidé i firmy nabízejí také materiální pomoc - nářadí, oblečení nebo plachty na provizorní zakrytí poškozených střech. Nabídky se objevují hlavně na sociálních sítích. Brněnský biskup Vojtěch Cirkle vyhlásil na neděli také mimořádnou kostelní sbírku na pomoc lidem zasaženým katastrofou na jihovýchodní Moravě.