Tragédie na Haiti nenechala Čechy chladnými

Foto: ČTK

Ničivé zemětřesení, které postihlo Haiti, přitáhlo pozornost celého světa a vyvolalo vlnu nabídek pomoci. Ani Česká republika nebývá k takovým situacím netečná a k mezinárodním humanitárním akcím se zpravidla připojuje jak stát, tak také organizace dobrovolníků a občané svými dary a příspěvky. K této ostrovní karibské zemi však Česko – i přes obrovskou vzdálenost - navíc váže několik lidských pout.

Foto: ČTK
I když to možná ještě před pár dny nebyl obecně známý fakt, zemětřesení připomnělo, že na Haiti působí i čeští misionáři. Po napjatém očekávání ve středu večer na Arcidiecézní charitu Olomouc dorazila zpráva, že kněz Roman Musil i spolupracovnice charity Eva Dostálová jsou v pořádku.

Ministerstvo zahraničních věcí podle Jiřího Beneše z jeho tiskového odboru nemá zprávy o tom, že by se zemětřesení přímo dotklo jiných českých občanů: "Ministerstvo zahraničí v tuto chvíli nemá informace takové, že by se na nás někdo obrátil ať již přímo s žádostí o pomoc v nouzi nebo někdo z příbuzných že by někoho postrádal."

Foto: ČTK
Ještě jedno lidské pouto zde ale je. Haiti je totiž domovem desítek dětí, které patří do projektu takzvané adopce na dálku. O nich ale Arcidiecézní charita Olomouc více než 24 hodin po zemětřesení zprávy neměla, uvedla Hana Lebrie: "O konkrétních dětech žádné zprávy nemáme. Ale vlastně ty děti ze severu jsou mimo nebezpečí. V té jižní části se jedná asi o tři oblasti, ve kterých máme adoptované děti. Ten počet bude několik desítek, řekněme mezi třiceti až padesáti dětmi. Tam je opravdu situace tak dramatická, že se dá předpokládat, že jsou vážně ohroženi."

Foto: ČTK
Česká vláda v pondělí rozhodne o finanční pomoci. Zřejmě bude vyšší, než pět milionů korun, které může poslat ministerstvo zahraničí bez souhlasu kabinetu. Premiér Jan Fischer ve čtvrtek dále sdělil, že česká vláda je připravena vyslat na Haiti záchranářské týmy, pokud to bude potřeba. To bude záležet mimo jiné na pátečním rozhodnutí Evropské unie. Jiří Beneš z ministerstva zahraničí vysvětluje: "Probíhají jednání v Evropské unii, která koordinuje pomoc. A na základě toho, jak bude rozhodnuto o té centrální pomoci unijní, my specifikujeme tu naši bilaterální pomoc a určíme teda formu a výši naší pomoci."

Foto: ČTK
Až 12členný tým chtějí na Haiti vyslat liberečtí dobrovolníci možná už v sobotu, pokud se povede shromáždit dostatek financí.

České humanitární organizace vyhlásily finanční sbírky na pomoc obětem zemětřesení a už ve středu ze svých fondů uvolnily nejméně 800 tisíc korun.

Jen samotná společnosti Člověk v tísni přitom už získala v nové sbírce první milion korun, kromě něj a Arcidiecézní charity Olomouc peníze na pomoc sbírají také Lékaři bez hranic, ADRA nebo Český červený kříž.


Foto: ČTK
A jak lze přispět na tyto sbírky?

Člověk v tísni sbírá prostředky na konto 40954095/0300. Dárcovské SMS ve formě "DMS SOSHAITI" lze odeslat na číslo 87777 (jen prostřednictvím mobilních operátorů v ČR).

Arcidiecézní charita Olomouc má u Komerční banky konto s číslem 35-1868350237/0100, variabilní symbol 99999. Dárcovská SMS pro charitu má tvar DMS HAITI na číslo 87777 (jen prostřednictvím mobilních operátorů v ČR).

Humanitární pomoci organizace ADRA lze podpořit příspěvkem na účet č. 4028 4028/0300, variabilní symbol 391, nebo zasláním dárcovské SMS v hodnotě 30 Kč ve formě DMS ADRA na číslo 87777 (jen prostřednictvím mobilních operátorů v ČR).

Lékaři bez hranic mají pro veřejnou sbírku na pomoc obětem zemětřesení na Haiti účet číslo 210 10 50 700 / 2700, variabilní symbol 111.

Český červený kříž sbírá příspěvky prostřednictvím účtu číslo 222 826/5500 (bez variabilního symbolu).