Česko pomůže zemím zasaženým ničivým zemětřesením

Trosky obytného domu v Muzaffarábádu, správním středisku pákistánské části Kašmíru, foto: ČTK

Až na čtyřicet tisíc obětí si podle odhadů vyžádalo ničivé zemětřesení, které v sobotu postihlo severní Pákistán, Indii a Afghánistán. Mezi oběťmi by podle dosavadních informací neměl být žádný český občan. Ozvala se i skupina horolezců, kteří se pohybovali v oblasti Karákórámu a o kterých jejich příbuzní v Česku neměli zprávy od 5. října. Premiér Jiří Paroubek oznámil, že Česká republika přispěje zemím postiženým zemětřesením částkou jednoho milionu dolarů. Připraveni jsou i záchranáři se psy. Podrobnosti má Milena Štráfeldová:

Trosky obytného domu v Muzaffarábádu,  správním středisku pákistánské části Kašmíru,  foto: ČTK
Sobotní zemětřesení o síle 7,7 Richterovy stupnice s epicentrem asi sto kilometrů severně od pákistánského hlavního města Islámábádu zasáhlo nejhůře oblasti na severu země. Zahynulo zde nejméně 20 tisíc lidí, podle pákistánských zdrojů se ale jejich počet může vyšplhat až na dvojnásobek. Podle českého velvyslance v Pákistánu Alexandra Langra mezi nimi nejsou čeští občané:

"Není nám známo, že by někdo z nich byl zraněn nebo utrpěl vážnou újmu v Pákistánu nebo v Afghánistánu."

V prvních hodinách po zemětřesení se nepodařilo navázat kontakt se sedmičlennou skupinou českých turistů pod vedením pětašedesátileté zkušené horolezkyně Diny Štrbové, kteří se pohybovali pod osmitisícovkou Nanga Parbat. Marné pokusy o kontaktování horolezců potvrdil i mluvčí ministerstva zahraničí:

Vojenský vrtulník odvážel vážně zraněné obyvatele Muzaffarábádu,  foto: ČTK
"Podle našich informací mají namířeno do oblasti, která není přímo postižena zemětřesením. Žádný kontakt se nám ale nepodařilo navázat a zjistit, zda jsou v pořádku či ne,"

prohlásil Vít Kolář o víkendu. Horská oblast, kam česká skupina směřovala, podléhá zvláštnímu režimu. Spor o ni totiž vede Pákistán se sousední Indií. Horolezci proto musí získat zvláštní povolení ke vstupu. Ta ale vydávají místní úřady, české velvyslanectví o nich nemá přehled. Podle agenturních zpráv z pondělního dopoledne se ale čeští horolezci svým příbuzným v Česku už ozvali.

Do oblastí postižených zemětřesením proudí mezinárodní pomoc. Přislíbila ji i Česká republika. Kromě pěti milionů korun, které pro okamžitou pomoc zemím zasaženým živelní katastrofou uvolňuje ministerstvo zahraničí, poskytne dalších pětadvacet milionů korun česká vláda:

"Já bych chtěl říci, že jsme se domluvili společně s panem ministrem zahraničních věcí, že společně navrhneme vládě, podobně jako v případě Spojených států, aby to byla částka rovná jednomu milionu amerických dolarů,"

Foto: ČTK
upřesnil v neděli premiér Jiří Paroubek. O pomoci bude jednat česká vláda ve středu. Přislíbených 25 milionů korun řadí v tuto chvíli Českou republiku do skupiny nejštědřejších dárců. Premiér současně potvrdil, že na cestu do oblasti jsou připraveni čeští záchranáři.

"Byl by to záchranný tým, který je vybaven psy. Potřebujeme logistické zabezpečení, protože ten terén je údajně dosti nepřístupný. Takže bychom při této akci potřebovali být ve spojení s nějakou z velkých zemí, která má patřičné logistické zabezpečení, podle možností vrtulníky."

Vedle záchranářů jsou připraveny i humanitární organizace, které pomoc zemím postiženým přírodními katastrofami poskytují dlouhodobě. Uvedl to i Šimon Pánek ze společnosti Člověk v tísni:

"Bude potřeba klasická humanitární pomoc, přikrývky, stany, deky, potraviny pro lidi, kteří museli opustit svoje domovy a teď musejí přežít v nějakých provizorních podmínkách. Skutečně velká a finančně náročná práce začne během několika týdnů nebo spíš měsíců, až se podaří zmapovat škody dlouhodobého charakteru."

Na pomoc zemím zasaženým sobotním zemětřesením se v Česku chystají i veřejné finanční sbírky. Sbírku pomocí dárcovských SMS připravuje i Fórum dárců, které touto cestou vybralo od dubna roku 2004 na různé projekty částku 99 a půl milionu korun.