Sbírky pro Asii vynesly už přes třicet milionů korun

Фото: ЧТК
0:00
/
0:00

Ani po osmi dnech, které uplynuly od ničivého zemětřesení a záplav v jihovýchodní Asii, nepřestávají Češi přispívat na humanitární sbírky na pomoc postiženým oblastem. Jen Nadace Adra obdrží každou vteřinu jednu dárcovskou esemesku v hodnotě 27 korun. Nyní má tak na účtu již přes třináct milionů korun. Celkem se na sbírkových kontech počátkem tohoto týdne sešlo přes třicet milionů. Podrobnosti zjišťovala Milena Štráfeldová:

Zprávy o katastrofě v jihovýchodní Asii, kde dosud zahynulo až 150 000 lidí na následky zemětřesení a tsunami, vyvolaly v Česku okamžitě vlnu solidarity. Už během prvních hodin bylo zřízeno několik humanitárních kont. Nejúspěšnější z nich je sbírka Nadace Adra, kam lidé zasílají tzv. dárcovské esemesky. Toto pondělí se jich sešlo už téměř půl milionu a každou sekundu přicházejí další. Každou hodinu tak na účtu nadace přibude zhruba sto tisíc korun. Za textovou zprávu ve formátu DMS Asie, zaslanou na číslo 87777, dárce zaplatí 30 korun. Podle Vítězslava Vursta z Adry si lidé esemesky velmi oblíbili:

"U nás snad nejúspěšnější dosavadní sbírka byly Tatry, ale způsob, jak dávají občané na pomoc Asii, překonal veškeré naše představy. My jsme s tím na začátku nepočítali."

Spolu s běžným účtem, kam lze přispívat bankovním převodem nebo složenkou, tak Adra po týdnu získala kolem osmnácti milionů korun. Nadace je chce věnovat především na dlouhodobé humanitární projekty, jako jsou školy, nemocnice a sociální zařízení v nejpostiženějších oblastech:

"My máme v současné době člověka v Thajsku a uvažujeme o Indonésii, která je velmi postižená, a přitom se nám jeví, že tam je soustředěna nejmenší pomoc,"

upřesnil Vítězslav Vurst z Nadace Adra. Naopak na Srí Lanku míří pomoc ze společnosti Člověk v tísni. Na jejím kontě bylo v pondělí ráno téměř deset milionů korun. I tyto prostředky půjdou hlavně na dlouhodobé projekty:

"Podle zkušeností z jiných zemí můžeme pomáhat lidem obnovit si obydlí, o která přišli, a pomoci jim s nastartováním anebo obnovením toho, čím se živili. Může se jednat o obnovu zdravotnické infrastruktury. Samozřejmě se od prvního dne toho neštěstí podílíme také na poskytování okamžité pomoci, na dodávkách jídla a základních potřeb nutných pro život,"

Indonésie,  foto: ČTK
uvedl Jan Mrkvička. V postižené oblasti chce Člověk v tísni působit rok i déle.

"Naše zkušenost je taková, že když je nějaké místo na prvních stránkách novin, tak se tam pomoc dostane hrozně rychle, ale brzo svět zapomíná na to, že ta země bude potřebovat pomoc dlouhodobě. Rozsah té katastrofy je neuvěřitelný. Obětem bohužel už nikdo nepomůže, ale aby aspoň ti, kteří přežili, mohli dále žít normální, nebo aspoň v rámci možností normální život."

Dalším kontem, na kterém se schází pomoc pro jihovýchodní Asii, je Česká katolická charita. Zde je možné přispívat na tři postižené oblast, a to na Srí Lanku, Indonésii a Indii. Celkem na ně dárci do minulé neděle zaslali přes pět milionů korun. Charita na Srí Lanku již vypravila první dvoutunový náklad potravin, hygienických prostředků a tablet na čištění vody. Přispět chce ale také na rekultivaci a na obnovu bydlení. Na pomoc Asii půjde podle Jana Oulík z České katolické charity i část letošní Tříkrálové sbírky:

"Lidé chápou, že tam se stalo veliké neštěstí a že je potřeba pomoci. Ta suma pěti milionů korun, která nás samotné překvapila, je zprávou o naší společnosti, že to s námi vůbec není tak špatné a že lidé jsou ochotni pomáhat."

Další prostředky se scházejí například na kontě Českého výboru UNICEF, Českého červeného kříže nebo na sbírkovém účtu, který z podnětu svého předsedy Přemysla Sobotky otevřel Senát.