Češi pomáhají obětem katastrofy v Asii

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Na humanitárních kontech určených pro oběti přírodní katastrofy v jihovýchodní Asii přicházejí stále další a další peníze. Dosud Češi vybrali téměř 150 milionů korun. Velká část se vybrala prostřednictvím krátkých textových zpráv. Připraveny jsou i další projekty. Více Jaromír Marek.

Foto: ČTK
Nevládní humanitární organizace, které organizují sbírky na pomoc postižené jihovýchodní Asii, už plánují konkrétní projekty. Například společnost Člověk v tísni shromáždila zatím 47 milionů korun, za které hodlá z velké části postavit zničené školy. Stejně tak ADRA, která má zatím na kontě na pomoc jihovýchodní Asii 53 milionů Kč chce obnovit školu v thajském Phúketu a koupit nové lodě rybářům, kteří přišli o obživu. Více šéf správní rady Nadace ADRA Vítězslav Vurst.

"Bylo by velice hezké, kdyby se ty lodě jmenovaly po českých městech. Finanční prostředky na ně dali naši lidé. Myslím, že by bylo pěkné, kdyby kdesi v jihovýchodní Asii jezdily rybářské čluny s názvy českých měst."

Po celé zemi se konají i charitativní koncerty, jejichž výtěžek je určen pro oběti katastrofy, Český spolek pro komorní hudbu při České filharmonii pořádá koncert v pražském Rudolfinu, další benefiční koncertě, jehož výtěžek bude předán indonéskému velvyslanectví v Praze, se uskuteční v neděli v pražské Lucerně a vystoupí na něm pro změny hvězdy české popmusic. Benefiční akce organizuje i jazzman Jiří Stivín, který sám bojoval o život na Koggala Beach na jihu Srí Lanky.

"Rád bych se podílel na pomoci oblasti. Napsal jsem výzvu muzikantům a všem, co se chtějí na pomoci podílet. Ozvala se spousta muzikantů a nejspíš uděláme koncert vážné hudby a koncert populární hudby. Součástí by mohly být i výtvarné projekty, ozvaly se galerie a fotografové."

Foto: ČTK
Kam by jeho pomoc měla směřovat?

"Já nerozumím stavebnictví a nemůžu podporovat obnovu domů. Ti lidé budou nejvíc potřebovat peníze a oni sami nejlépe vědí, kam by měly jít. Každá oblast potřebuje pomoc, ale vzhledem k tomu, že jsme byli na jihu Srí Lanky, kde jsem viděli na vlastní oči, co je postihlo, zaměříme naši pomoc tímto směrem."

Říká pro Radio Praha Jiří Stivín. Stále více lidí se zajímá o možnost dálkové adopce dětí, které by tak mohli finančně podporovat. Žádný podobný projekt se však zatím v této oblasti nerealizoval, zájem je ale natolik velký, že Arcidiecézní charita zvažuje plán dálkové adopce na Srí Lance.