Svět si připomněl první výročí ničivé vlny cunami v jihovýchodní Asii. Zahynulo při ní i osm Čechů

Foto: ČTK

Na druhý svátek vánoční, 26. prosince, si celý svět připomněl výročí jedné z největších přírodních katastrof v novodobých dějinách. Od ničivé vlny cunami, při níž v jihovýchodní Asii zahynulo téměř čtvrt milionu lidí, uplynul právě rok. Mezi oběťmi bylo i osm občanů České republiky, kteří trávili vánoční svátky v Thajsku a na Srí Lance. Katastrofa však vyvolala i vlnu solidarity - jen Česko přispělo na obnovu zničených území více než půl miliardou korun. Více už Milena Štráfeldová:

Foto: ČTK
Smuteční ceremonie za 230 tisíc obětí loňské ničivé vlny cunami proběhly na řadě míst Asie. 26. prosince se na pobřeží Srí Lanky, Indie, Indonésie a Thajska scházeli příbuzní obětí i ti, kteří katastrofu sami přežili. Slavnosti v Thajsku sledoval náš kolega Jaromír Marek:

"Na andamanské pobřeží a především na ostrov Phúket přijeli lidé doslova z celého světa. Večerního pietního aktu na pláži v Khao Laku se zúčastnil i thajský ministerský předseda Šinavatra: "Chtěl bych poděkovat všem, kdo byli při nás. Katastrofa, která nás postihla, vyvolala novou vlnu, vlnu solidarity a pomoci." - Rok po cunami je většina hotelů a restaurací opravena nebo znovu postavena, vracejí se i turisté. Je jich ovšem mnohem méně, než by si zdejší lidé přáli. Turistický ruch zaznamená oproti loňskému roku až čtyřicetiprocentní ztrátu."

V Thajsku také zahynulo nejvíc českých obětí cunami. Z celkového počtu osmi českých občanů zde zemřelo sedm lidí. Byla mezi nimi i rodina úspěšného kroměřížského podnikatele Vladimíra Manďáka.

"Inženýr Vladimír Manďák byl po roce 1990 nejvýznamnější podnikatel v oblasti stavebnictví. Jeho aktivitou a osobní zásluhou vyrostla na území města řada nových staveb, řada významných staveb byla rekonstruována. Jeho největší zásluha spočívá v obnově a rekonstrukci kroměřížské nemocnice,"

připomíná starosta Kroměříže Petr Dvořáček. Památku rodiny Vladimíra Manďáka, z níž se zachránil pouze mladší syn, si občané Kroměříže připomněli letos v lednu charitativním koncertem. Na pomoc zemím postiženým cunami se při něm vybralo kolem 160 tisíc korun. Kromě sedmi Čechů v Thajsku zahynula ještě další česká občanka na Srí Lance. Identifikace českých obětí cunami trvala několik měsíců a musela při ní být použita i analýza DNA.

Přírodní katastrofa, která způsobila škody za téměř 300 miliard korun, vzbudila v celém světě nebývalou solidaritu. Dárci na obnovu zničených oblastí přislíbili částku přes 167 miliard korun. Česká vláda na pomoc postiženým zemím věnuje přes 240 milionů a mezi občany a dalšími dárci se během prvního půl roku po katastrofě vybralo téměř 360 milionů korun. Největší částky se díky dárcovským esemeskám sešly na kontech organizace ADRA, České katolické charity či Člověka v tísni. Jen tato humanitární společnost shromáždila přes 132 milionů a financuje z nich například stavbu nových obydlí a škol na Srí Lance. Podle Šimona Pánka z Člověka v tísni však jeho pomoc rok po cunami zdaleka nekončí:

logo společnosti Člověk v tísni při České televizi
"Po velkých přírodních katastrofách to není otázka prvního roku, je to otázka tří, pěti, sedmi let. Jsme tedy někde ve třetině cesty. Byly dokončeny okamžité projekty pomoci, to znamená rozdávání humanitární pomoci, a většina projektů pro přechodné období. Jde vlastně o zlepšování podmínek lidí, kteří se ocitli bez svých domů. To se týká dětských center, doučování, podpory obnovy živností těch lidí, rekvalifikačních kurzů, tak aby lidé našli znovu práci, a samozřejmě výstavby přechodných obydlí. Jde o celé spektrum aktivit, které má lidem umožnit, aby to přežili v relativně slušných podmínkách a aby ten druhotný negativní dopad cunami byl co nejnižší."

Na Srí Lance v současné době působí šest pracovníků společnosti Člověk v tísni. Ten tu také zaměstnává další dvě desítky místních spolupracovníků.