Česku větší zemětřesení nehrozí

Komorní hůrka
0:00
/
0:00

Když došlo o loňských Vánocích k silnému zemětřesení u Sumatry, které následně vyvolalo ničivé vlny tsunami, rozkmitaly se u nás seismologické přístroje o hodinu později.Lidé to ale nepostřehli. Přesto už řada lidí pocítila zemětřesení i v Česku. Nakolik nás mohou ohrozit otřesy půdy v srdci Evropy, to zjišťoval Zdeněk Vališ.

Komorní hůrka
Odborníci uvádějí, že v České republice existuje několik oblastí, která mohou být zdrojem silnějších otřesů půdy, tedy až do pátého stupně Richterovy stupnice. Asi nejznámější je u nás oblast západních Čech, kde, jak připomíná ředitel Geofyzikálního ústavu Akademie věd Aleš Špičák, doznívá vulkanická činnost. Jsou zde ostatně i dvě nejmladší české sopky, Komorní hůrka a Železná hůrka, která mohla být aktivní ještě relativně nedávno, před nějakými sto tisíci lety.

"V té oblasti se vyskytují opakovaně tzv. zemětřesné roje, to jsou série zemětřesení. Uvnitř kontinentu je to něco neobvyklého. Takové série zemětřesení se vyskytují v blízkosti aktivních vulkánů, například v Japonsku, na Kamčatce nebo v Andách. U nás k tomu ale nedochází na povrchu. Ta zemětřesení jsou v houbce zhruba deseti kilometrů. Zdá se, že ty dohasínající magmatické procesy už nemají razanci prosadit se až k zemskému povrchu a zřejmě tedy končí v té hloubce okolo deseti kilometrů."

Naposledy k takovému většímu zemětřesení v oblasti západních Čech došlo v polovině osmdesátých let, ne?

Orlické hory
"Na přelomu roku 1985-1986 to byla jedna z nejsilnějších sérií ve dvacátém století. Ale nemusíme chodit tak daleko. Třeba po celý podzim roku 2000 byla oblast velmi aktivní. Její obyvatelé si na to jistě velmi dobře vzpomínají. Byla tam řada jevů kolem stupně 3 Richterovy stupnice. Zejména to pocítili obyvatelé Kraslic a přilehlých obcí."

Seismolog Jan Zedník doplňuje, že pojišťovna po zemětřesném roji v polovině osmdesátých let vyčíslila škody v západních Čechách na 70 miliónů korun. Zedník ale zmiňuje ještě další tektonická místa v Česku.

"V České republice jsou ještě dvě oblasti, kde je možné zaznamenat středně silné zemětřesení. Jednak pod Orlickými horami, tam bylo tak silné zemětřesení naposledy v roce 1901. Intenzivně ho pocítili lidé na ploše 50 tisíc čtverečních kilometrů. Jednak je to oblast severní Moravy a Slezska, kde občas vznikají silnější tektonická zemětřesení. Naposledy se silně otřáslo Opavsko v roce 1935. Kromě toho mohou na naše území dolehnout účinky ze sousedních i vzdálenějších oblastí. Například v roce 1976 se zatřásla většina území České republiky po zemětřesení v severní Itálii v oblasti Friuli. Můžeme ale pocítit i zemětřesení v oblasti Alp nebo ve Vídeňské pánvi nebo v Rýnském prolomu podél hranice Holandska a Německa, případně Francie a Německa. To jsou vše oblasti, odkud k nám mohou dolehnout zemětřesení. Jejich účinky jsou ale slabé a nemohou při nich vzniknout nějaké škody."