Češi se zapojí do pomoci Turecku. USAR tým se specializuje na záchranu v sutinách obydlených oblastí

Do Turecka odlétá 68 členů týmu českých hasičů. Jsou to příslušníci hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje. Turecko už pomoc českých hasičů přijalo.

USAR tým se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí. V zahraničí takto Češi pomáhali například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších 6000. V českém týmu tehdy byli kromě hasičů i kynologové se psy, statik či lékař.

Foto: Omar Sanadik,  ČTK/AP

Prioritou bude vyproštění lidí zasypaných sutinami

Foto: ČTK/AP/Uncredited

Prioritou je nyní právě vyproštění lidí zasypaných sutinami. Mrtvých po zemětřesení v Turecku a Sýrii už je přes 1600, zraněných jsou tisíce. A nebude to konečné číslo. Podle turecké vlády se zřítilo více než 1700 domů.

Oba týmy hasičů budou cestovat odděleně. Sebou vezou echolokátory a štěrbinové kamery. Mají sebou kynology, každý tým má lékaře. V Turecku a Sýrii nyní záchranné týmy bojují s deštěm a sněhem při hledání přeživších v troskách.

Pomáhat bude i organizace Člověk v tísni, která na twitteru vyhlásila SOS sbírku na pomoc lidem postiženým zemětřesením jak v Turecku, tak v severní Sýrii. Organizace zároveň na sbírku uvolnila milion korun. Sbírku vyhlásila i Charita ČR.

Pomoci Turecku a Sýrii jsou připraveny Spojené státy, Evropská unie, Německo, Řecko i řada dalších zemí. Rusko, Nizozemsko i Česká republika rozhodly, že do oblasti vyšlou záchranáře. Připravenost pomoci dala najevo i válkou zasažená Ukrajina, informují dnes tiskové agentury.

Škody způsobené zemětřesením v Turecku by mohly odpovídat až dvěma procentům hrubého domácího produktu (HDP) Turecka. Podle serveru CNN to vyplývá ze zprávy americké geologické služby.

Češi v oblasti zemětřesení jsou v pořádku

České ministerstvo zahraničí nemá informace, že by mezi oběťmi a zraněnými byli Češi. V části Turecka postižené zemětřesením se podle úřadu sice nachází skupina Čechů, všichni jsou ale v pořádku.

Foto: ČTK/AP/Uncredited

"Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu se skupinou Čechů, kteří se nacházejí v postižené provincii. Jsou v pořádku a náš zastupitelský úřad jim zajišťuje dopravu ze zasažené oblasti," uvedla mluvčí Mariana Wernerová. V cestovatelském systému Drozd je podle ní přihlášeno 50 Čechů v celém Turecku.

Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) na twitteru uvedl, že jej zpráva hluboce zasáhla. Kondoloval všem, které katastrofa postihla. Tureckému prezidentovi Erdoganovi i syrskému lidu kondoloval i prezident Miloš Zeman.