Čeští záchranáři dnes patří ke špičce

Premiér Vladimír Špidla v pondělí ocenil práci a nasazení českých záchranářů, foto: autor

Premiér Vladimír Špidla v pondělí ocenil práci a nasazení českých záchranářů, kteří na sklonku minulého roku pomáhali odstraňovat následky katastrofálního zemětřesení v Íránu a ničivých povodní ve Francii. Na Úřadu vlády byl i kolega Zdeněk Vališ.

foto: autor
Čeští záchranáři byli mezi prvními zahraničními týmy, kteří přijeli hledat lidi zavalené v sutinách íránského města Bám. Během třídenní intenzivní práce se jim podařilo objevit živou sedmdesátiletou ženu, kterou vyhrabali ze sutin doslova vlastníma rukama. Stařenka byla jedním z mála šťastlivců, kteří v sutinách přežili. Záchranáři se do Česka vrátili pár hodin před Silvestrem. Do řeči tehdy nikomu z nich příliš nebylo.Katastrofa a tragédie, to jsou slova, která muži nejčastěji používali při vzpomínce na chvíle prožité v Íránu. V pondělí po přijetí u premiéra si už vybavovali i některé detaily. Co třeba utkví navždy v paměti Radku Svatošovi z pražského hasičského sboru?

"Před tím kempem, kde jsme byli, přijelo to samé vozidlo, které den před tím odváželo mrtvoly, a přivezlo náklad chleba, těm, kteří přežili. To byl jeden takový drsný zážitek. Nebo jiný zážitek. Pes je u nás přítel člověka, pro tamní lidi je to také potrava. Jakmile ale zjistili, jaké neuvěřitelné věci naši psi dokázali, stal se pes v jejich očích něčím jiným, než před tím."

Zástupce velitele záchranného týmu v Íránu Pavel Hošek,  foto: autor
Na setkání u premiéra povýšil ministr vnitra Stanislav Gross několik hasičů do vyšší hodnosti. Výložky majora nosí od pondělí zástupce velitele záchranného týmu v Íránu Pavel Hošek.

"Ty tři dny daly každému z nás hodně zabrat. Myslím si, že po psychické stránce jsme se s tím vypořádali poměrně dobře. Nevím o nikom, že by měl nějaké problémy. Fyzicky a spánkově už jsme se z toho také dostali."

Neměli jste na místě nějaké problémy kvůli tomu, že nejste muslimové?

"Když jsme tam jeli, měli jsme samozřejmě určité obavy. V Íránu jsme se ale nesetkali vůbec s žádnými problémy kvůli tomu, že oni jsou muslimové a my pocházíme z křesťanského světa."

Jak se k vám chovali místní obyvatelé?

foto: autor
"Ti potřebovali především pomoc, takže nás tahali ke svým zborceným domkům, snažili se prostě celý náš tým i se psy přetáhnout k sobě, abychom jim našli jejich rodinné příslušníky. My jsme se samozřejmě snažili naši práci nějak organizovat, abychom pomohli co největšímu počtu obyvatel Bámu. Šlo to až do chvíle, kdy naši psi dospěli do takové fáze únavy, že další vyhledávání už bylo pro všechny velice problematické. Pak se už pracovalo spíše plošně než vyhledáváním osob na konkrétním místě."

Major Hošek vnímá slavnostní přijetí u premiéra jako určitou satisfakci, protože práce hasičů byla podle něj dříve dosti opomíjena.

"Pro nás je to takový určitý vrchol naší práce. Po léta se o hasičích moc nemluvilo. Bohužel až zásluhou nebezpečí a katastrof v České republice i po celém světě se dnes o hasičském sboru a integrovaném záchranném systému začíná mluvit v superlativech."

foto: autor
Jak řekl Radiu Praha premiér Vladimír Špidla, Česká republika může být na své hasiče a kynology hrdá. Plně podle něj naplnili ono hasičské heslo Občanům ku pomoci a vlasti ku prospěchu. Špidla také soudí, že Česko pomohlo Íránu dostatečně. Kromě záchranářů vyslalo i dvě letadla s humanitární pomocí.

"Nesmíme zapomenout, že Írán není nějaká slabá země. Je to země, která má své vlastní kapacity a velmi zdatné lidi. Myslím si tedy, že už nebude tak velká potřeba nějaké přímé pomoci. Když se ale ukáže, že je taková pomoc potřebná, tak ji poskytneme."

České humanitární organizace se dříve často stavěly k vládní pomoci do zahraničí poměrně kriticky. Nyní ale reakci státu hodnotí velmi pozitivně. Pomoc byla rychlá, cílená, efektivní, a to navzdory faktu, že ke katastrofě došlo v době vánočních svátků. Znamená to tedy, že vláda se poučila například z ostudy v srpnu 1999, kdy zemětřesení zasáhlo Turecko a čeští záchranáři dorazili až dva dny po příjezdu zahraničních týmů z ostatních zemí?

foto: autor
"Vždycky se učíte. Tady musím jenom říci jednu věc. Zásah v Turecku nebyla ostuda. Turecko nás hodnotí jako zemi, která společně se Švýcarskem poskytla největší a nejúčinnější pomoc. Nezvládli jsme jaksi problém kynologů a vyslání určitého typu pomoci. To prostě byla chyba a v tom jsme se poučili. Ale ta pomoc sama o sobě byla významná a zkuste se informovat u Turků."

Podle ministra vnitra Stanislava Grosse si Česká republika udělala dobré jméno nejen v Íránu, ale i ve Francii, kde čeští záchranáři v prosinci pomáhali likvidovat následky mohutných záplav.

"Ve Francii vzbudili obrovskou pozornost svým nasazením. Francouzi nejprve k naší technice přistupovali trochu nedůvěřivě, ale úplně obrátili, když zjistili, že české tatrovky jsou jediná vozidla, která mohou vjet do vodních lagun. Vysoce ocenili také, když čeští hasiči pracovali 24 hodin denně, včetně soboty a neděle, což nebylo běžné u všech záchranářů ve Francii. Můžeme být na práci našich záchranářů hrdi."

foto: autor
Také Stanislav Gross Radiu Praha potvrdil, že Česká republika, pokud jde o organizaci záchranného systému, se poučila z minulosti. Ten je nyní, jak říká ministr, na světové úrovni.

"Myslím si, že ten systém jsme v uvozovkách vyšperkovali tak, že dnes Česká republika patří ke špičce ve schopnosti rychlé reakce na různé problémy a katastrofy, které vyvstanou někde ve světě. Byť samozřejmě naše kapacity jsou omezené. Ale právě proto musíme být schopni reagovat rychle. Protože pak ta naše pomoc může být opravdu hodně viditelná. A to se podařilo v obou misích, jak v Íránu, tak ve Francii."