Vláda schválila celkovou pomoc Haiti ve výši 20 milionů korun

Foto: ČTK

Pomoc pro zemětřesením postižené Haiti pokračuje. Vláda schválila celkovou pomoc ve výši 20 milionů korun. České humanitární organizace vybraly při sbírkách přes 15 milionů. Na místě pracují dobrovolníci z 30 zemí, chystají se také zástupci našich humanitárních organizací.

Foto: ČTK
Vláda schválila celkovou pomoc pro Haiti ve výši 20 milionů korun. K pěti milionům, které už minulý týden uvolnilo ministerstvo zahraničí, přibylo 10 milionů z vládní rezervy a 5 z rozpočtu ministerstva obrany.

"My si uděláme finanční polštář a podle situace ho budeme uvolňovat tak, jak bude potřeba, aby skutečně ta pomoc měla smysl,"

Foto: ČTK
řekl v České televizi ministr zahraničí Jan Kohout. Připravena pomoci je také armáda. Aktivována byla vládní letka se záchranným sborem. Mezinárodním záchranným týmem ale byla požádána, aby zatím letadla nevysílala, protože jediné letiště na Haiti má omezenou kapacitu. Materiální pomoc budou dopravovat centrálně transportní letouny. Ministr obrany Martin Barták v České televizi řekl, že je možné vyslat i další pomoc, například lékaře.

"Můžeme uvažovat, nechci říci o polní nemocnici, ale o takových zařízeních, které budou dočasně umožňovat ošetřování nemocných i v dlouhodobějším režimu. Máme chemiky, kteří mají veliké zkušenosti. Působili v Afghánistánu a je to stejná problematika - znečištěných zdrojů pitné vody. V neposlední řadě jsme schopni aktivovat i vojenskou policii v nějaké menší míře, aby pomáhala k udržování pořádku, protože je tam velký problém právě v bezpečnostní oblasti."

Foto: ČTK
Na Haiti, kde je až 200 tisíc mrtvých, se humanitární pomoc daří dopravovat jen velmi obtížně. Na ostrově je přes jeden a půl tisíce záchranářů a 160 speciálně vycvičených psů, kteří hledají lidi zavalené troskami.

Humanitární organizace v České republice už na pomoc Haiti vybraly přes 15 milionů korun. Nejvíce peněz získal Člověk v tísni, na jehož kontě je přes sedm milionů korun. Společnost ADRA vybrala 3,5 milionu korun. V uplynulých dnech již na ostrov poslala balíky základní pomoci. Arcidiecézní charita Olomouc má na svých kontech na pomoc ostrovnímu státu téměř 4,5 milionu korun. Podařilo se jí také navázat krátký kontakt se svými dvěma spolupracovníky.

"Naše organizace má dva Čechy, kteří se zatím nacházejí v severní části. Eva Dostálová je v Gonaji u sester Matky Terezy a páter Roman Musil je také na severu a rád by se dostal do hlavního města Port-au-Prince,"

Foto: ČTK
uvedla Hana Lebrie z olomoucké Arcidiecézní charity. Charita plánuje vyslat ve středu do postižené oblasti dva humanitární pracovníky. Charita v Česku také zprostředkovává adopce na dálku. Řada Čechů tak má na Haiti adoptované dítě, kterému platí například školu.

"O konkrétních dětech žádné zprávy nemáme. Děti ze severu jsou mimo nebezpečí. V jižní části se jedná o tři oblasti, ve kterých máme adoptované děti. Tam je opravdu situace tak dramatická, že se dá předpokládat, že jsou vážně ohroženi."

Česko bude svoji pomoc Haiti koordinovat s ostatními zeměmi, aby nedocházelo ke zdvojování pomoci. Nebude se také orientovat jen na první dny či týdny humanitární pomoci, ale bude pomáhat při obnově a rekonstrukcích v příštích měsících či letech.