Arcibiskup podpořil charitu na Haiti

Foto: Evropská komise

Páteční nepokoje na Haiti přiměly k urychlení návratu do vlasti olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera, který byl v této ostrovní zemi na misi. Dramatický vývoj situace přinutil české hosty změnit plány poté, co byly uneseny dvě humanitární pracovnice a únosci za ně žádali výkupné 100 tisíc dolarů. Byli vyzváni, aby se připravili k evakuaci a jejich odlet byl preventivně posunut už na pátek.

Foto: Evropská komise
Na Haiti vypukly násilné protesty proti průběhu prezidentských voleb. Jejich druhé kolo se mělo konat v neděli, ale kvůli nesrovnalostem se odložilo. V jedné z nejchudších zemí světa je i 13 pracovníků Charity České republiky. Právě ty přijeli navštívit ředitel organizace Oldřich Haičman a olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Ten pak Českému rozhlasu řekl, že je normální, aby se i Češi snažili pomáhat v tak vzdálené zemi:

"Zdejší problém je opravdu hodně veliký a potřebuje velkou angažovanost světa. Z druhé strany myslím, že to pomáhá i nám, to, že dovedeme na druhé myslet. To, že dovedeme vidět druhé, kteří jsou v těžší situaci, a nejsou nám lhostejní, tím sami získáváme, protože v budoucnosti, když vezmeme rozum do hrsti, by nás mohly potkat také tragické věci v Evropě. A proto probuzení soucitu, soudržnosti, spolupráce považuji za důležité."

Foto: ČTK
Na Haiti není rok po ničivém zemětřesení o moc lépe, byť v zemi pracují tisíce humanitárních organizací, avšak často s pochybným úspěchem. Vláda ostrovního státu tvrdí, že humanitární organizace na Haiti zklamaly. Olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který na Haiti strávil několik dní, se zastal práce České katolické charity v Port-au-Prince a proti kritice haitské vlády se ohradil:

"Nemyslím si, že by tady žili nad poměry. Ano, ve srovnání s těmi, kteří žijí ve slumu, je to určitě nad poměry, ale zdejší vrstvy bohatých lidí žijí o mnoho výš. Alespoň u nás vím, že je hlídaní hranice pěti procent, co může být spotřebováno na provoz a všechno zajištění. Ta se nepřekračuje."

Česká katolická charita pracuje na Haiti dál.