Charita slaví 100 let. Příběhy lidí ukazují, jak jim pomoc dokázala změnit život

Charita ČR slaví 100 let

Paní Stanislavu dva roky fyzicky i psychicky týrali manžel a tchýně. Zachránil ji až útěk. S pomocí sestry našla azylový dům a i služby Poradny Magdala. To je jeden z příběhů Charity, která pomáhá už sto let.

Příběh paní Stanislavy měl šťastný konec, přes rok bydlela v režimu utajení, dostala se do psychické pohody a s dcerou dnes bydlí v sociálním bytě. Sama chce pracovat v azylovém domě a pomáhat dalším ženám.

Sto let Charity připomínají i Cyrilometodějské slavnosti na Velehradě

Připomínka stoletého výročí založení Charity ČR je jedním z bodů programu Cyrilometodějských slavností na Velehradě, které připomínají příchod slovanských věrozvěstů Cyrila a Metoděje na Velkou Moravu.

Foto: Andrea Filičková,  Český rozhlas

Charita je největším nestátním poskytovatelem sociálních a zdravotních služeb v Česku a druhým největším v zahraničí. Když skončila druhá světová válka, zareagovala rychleji než úřady a pomáhala navrátilcům z koncentračních táborů a dalším lidem postiženým válkou. Zřizovala vývařovny, pomáhala při hledání dokumentů a pečovala o nemohoucí.

Po roce 1948 byla síť Charit zrušena a existovala jen Česká katolická charita, podřízená státnímu dozoru. Nová éra mohla začít až po změně režimu v roce 1989.

Charita pomáhala krajanům z Ukrajiny

Charita pomáhala i českým krajanům, kteří se vraceli do vlasti. Od roku 2015 poskytla asistenci 1790 lidem. Jedním z nich je rodina 37letého Pavlo Losa. Je potomek Čechů, kteří se na konci 19. století vystěhovali kvůli obživě a zemědělské půdě daleko na východ.

Návrat krajanů z Ukrajiny do České republiky v roce 2015 | Foto: Filip Jandourek,  Český rozhlas

„Češi tehdy na Ukrajině chovali prasata a hodně udili maso, na rozdíl od Ukrajinců, kteří tolik maso a špek neudí. Také pěstovali chmel, pivo ale nevařili," vybavuje si pan Los, jehož matka byla Češka. Pavlova žena Olha je stomatoložka. Protože malé městečko na severní Moravě shánělo zubaře, dohodli se na spolupráci.

Charita otevřela i téma důstojného umírání a zakládala domácí zdravotní péči. Z dobrovolnických sdružení se stala plně profesionální organizací. Ve 301 Charitách dnes pracuje více než 8 tisíc zaměstnanců.

Paní Zeres se naučila vyrábět mýdlo, aby mohly děti do škol

Pod označením Caritas Czech Republic pomáhá potřebným na čtyřech kontinentech, a to jak v případě humanitárních krizí, tak formou rozvojové pomoci.

Za všechny jmenujme příběh z Ugandy. Jak uvádí Charita na svých internetových stránkách, paní Zeres, matka sedmi dětí, chtěla, aby studovaly. Přihlásila se proto do kurzu, který v Ugandě pro začínající drobné živnostníky organizuje Arcidiecézní charita Praha. Naučila se vyrábět tekuté mýdlo, projekt stmelil rodinu a podnikají společně.

V Ugandě pomáhá Charita už víc než 20 let. Podpořila ve vzdělání 10 tisíc chudých dětí, postavila nemocnici a několik škol.

Zdroj: Charita ČR