Olomoucká charita vysílá lékaře na Haiti

Haiti, foto: Renata Nováková

O víkendu odletěl na Haiti tým zdravotníků, který do jedné z nejchudších zemí světa vyslala Arcidiecézní charita Olomouc spolu s Trnavskou univerzitou. Dva lékaři a zdravotní sestra se tu v příštích čtyřech měsících budou starat o zhruba deset tisíc obyvatel.

Podmínky na Haiti jsou přitom katastrofální, říká tisková mluvčí olomoucké charity Ivana Jeništová:

"Haiti je absolutně zanedbaná, vyprahlá země skoro bez vegetace. Tam jsou jenom kaktusy. Není tam žádná infrastruktura, nic tam nefunguje. Nejsou tam žádné silnice, jenom kamenité cesty, které, když jsou povodně, jsou neprůjezdné."

I zdravotní stav Haiťanů je podle ní velmi špatný:

"Je tam velký výskyt AIDS, který se ovšem nemonitoruje. Naši lékaři tam objevili případy obrny. O obrně se říká, že už není, ale na Haiti je hodně případů, neočkuje se tam. Lidé trpí všelijakými tropickými nemocemi, přitom nemají žádné zdravotnické ošetření. Za všechno se tam platí, a ti lidé jsou přitom absolutně chudí. Nemají skoro co jíst, jedí tak dvakrát týdne."

Lékaři charity budou působit v Mole Siant Nicolas a Baie de Henne. Chirurg ze Zábřehu Josef Marada počítá s tím, že tam vybuduje menší operační sál, kde by mohl léčit místní lidi zejména po úrazech. Vedle toho se bude věnovat i gynekologii a porodnictví. Slovenská lékařka Katarína Holečková z Trnavské univerzity se na Haiti vrací už poněkolikáté:

"Ještě na škole jsem měla takové vize Lambarene a podobně, takže já na těchto projektech už pracuji devět roků. Jak se mi otevřely nějaké možnosti, hned jsem jich využila. Haiti je jedna ze zemí, kde se zahajoval nový projekt v loňském roce, tak jsem si řekla, proč ne právě Haiti?"

Lékařská pomoc ale není podle Ivany Jeništové jediným příspěvkem olomoucké charity chudým Haiťanům:

"Máme adopce na dálku, pak máme střechy pro Haiťany, také jsme tam postavili studnu na solární pohon, aby z ní mohli čerpat vodu, a jinak zajišťujeme drobnosti."

Humanitární pracovníci charity ovšem postavili i základní školu pro 250 dětí a nyní se chystají pro lékaře a jejich pacienty zajistit motorový člun pro případ, že silnice budou po deštích neprůjezdné.