Štědří Češi. Navzdory krizi věnovali letos na charitu rekordní částku

Češi jsou národem dárců. Dokazují to i poslední výzkumy, podle kterých na dobročinné účely dávají stále více peněz. A tato ochota u nich nepolevila ani letos - i přes nelehkou ekonomickou situaci. Právě naopak. Navzdory krizi věnovali na charitu rekordní částku. Nejčastěji přispívali na podporu Ukrajiny napadené Ruskem a poté na obnovu požárem zasaženému Českému Švýcarsku.

Klára Šplíchalová | Foto: Tereza Kunderová,  Český rozhlas

Přesná částka letošních charitativních darů zatím ještě není známá, ale už dnes se ví, že se v Česku v roce 2022 vybralo na dobročinné účely nejvíc peněz - jak od firem, tak od drobných dárců.

„Zatím můžeme jen odhadovat. V roce 2021 vybrali soukromí dárci necelých 12 miliard korun. Letos očekáváme částku zhruba o dvě až tři miliardy vyšší,“ uvedla Klára Šplíchalová, šéfka Fóra dárců, které dárce zastřešuje a propaguje filantropii v Česku.

Vysoké peněžní částky na účtech pozorovaly letos především zavedené organizace. Trojnásobnou částku v porovnání s loňskem - více než 365 milionů korun -  získala například Charita ČR. Více peněz letos vybral také Český červený kříž nebo Nadace Via.

Tomáš Vyhnálek | Foto: Český rozhlas

A s rekordní částkou počítá letos i hlavní česká nevládní organizace Člověk v tísni. „Od našich dárců jsme získali přibližně 2,35 miliardy korun, což je pětkrát více než v loňském roce, který byl do té doby rekordní,“ přiblížil ředitel fundraisingového oddělení organizace Tomáš Vyhnálek.

Většina finančních prostředků šla podle něj na pomoc válkou zasažené Ukrajině. Pro Ukrajinu sbíraly prostředky i další organizace. Češi posílali hlavně peníze ukrajinským ženám a dětem na útěku nebo na pomoc s jejich adaptací. Část financí šla i přímo na území Ukrajiny.

Dobrý pocit z darování

Češi ale stále častěji podporují i ​​jiné projekty. Například charitativní organizaci Armáda spásy letos dárci přispěli 20 miliony korun. Podle mluvčího Jakuba Rouna darovali peníze například na její projekt „nocleženka“, což jsou kupony, které se prodávají za 100 korun a které umožňují bezdomovcům strávit noc v teple. Konto Bariéry, které dlouhodobě pomáhá lidem se zdravotním postižením, letos na charitativní účely vybralo přes 82 milionů korun.

Největší sbírka fundraisingové platformy Donio zase putovala na pomoc požárem zasaženému Českému Švýcarsku. „Letos se podařilo nejvíce peněz vysbírat na pomoc obcím a obyvatelům, které zasáhl požár v Národním parku České Švýcarsko,“ uvedla Cristina Carmen Baron z Donio. Dárce podle ní vždy ovlivní naléhavost dané situace.

Foto: René Volfík,  Český rozhlas

Nejnovější data Fóra dárců také ukazují, že důležitou součástí života lidí se stala filantropie, na charitu alespoň jednou ročně přispěje každý druhý Čech. Tento trend potvrdili Tomáš Vyhnálek ​​z Člověka v tísni: „Myslím, že Češi v minulosti ukázali, že když dojde k mimořádné události, jako je válka nebo povodně, dokážou být opravdu velkorysí a drží spolu.“

Podle průzkumu realizovaného Fórem dárců motivuje většinu dárců dobrý pocit z darování. Odpovědělo tak 73 procent dotázaných. Pro téměř dvě třetiny dárců je pak důležitá také osobní zkušenost.