Dárcovské úterý poosmé v Česku, letošní ročník zaštítil prezidentský pár

Česko se poosmé zapojuje do charitativní akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý, během které lidé a firmy mohou udělat dobrý skutek. Od roku 2016 Češi darovali více než 340 milionů korun a vykonali nespočet dobrých skutků. Do letošního osmého ročníku, který zaštiťuje prezident Petr Pavel a první dáma Eva Pavlová, se podle průzkumu plánuje zapojit každý čtvrtý Čech.

Akce Giving Tuesday neboli Dárcovské úterý vznikla ve světě v roce 2012 jako protipól k předvánočním nákupům a slevovým akcím typu Black Friday, tedy Černý pátek. Lidé a firmy mohou během Dárcovského úterý třeba darovat peníze, potraviny a oblečení, ale také svůj čas -  nabídnout dobrovolnickou práci.

V Česku se Dárcovské úterý koná poosmé a akci zastřešuje Asociace společenské odpovědnosti. „Na jednom místě - na webu www.givingtuesday.cz - neziskové organizace, firmy nebo spolky registrují vlastní výzvy a prosby o podporu,“ přiblížili organizátoři.

Foto: #GivingTuesdayCZ

Zájemci tam tedy najdou konkrétní tipy a nápady, jak se mohou zapojit. Loni bylo zaregistrováno 301 výzev a díky nim lidé darovali přes 62 milionů korun a stovky tun potravin a oblečení. Letos se na webu registrovalo téměř 400 výzev a dobrých skutků, což je dosud rekordní počet.

Registrované výzvy jsou přitom podle organizátorů rok od roku kreativnější, lidé například rozdávají knihy, podporují renovaci útulků pro hendikepovaná zvířata nebo  sportují pro dobrou věc – letos Jan Weisser běží 100 dnů, aby pomohl hendikepované Terezce. Dobrovolníci také letos třeba uklízí odpadky z nové části rezervace divokých koní a dalších velkých kopytníků. Mezi výzvami je i možnost adopce píšťal na záchranu varhan v kostele nedaleko Prahy.

Podpořit lidé mohou i samoživitelky a jejich děti, osamocené seniory, výstavbu centra pro handicapovaná a nemocná zvířata či chytré byty pro blbou nemoc. Přispět mohou ale i k obnově lesů a mnoho dalšího.

Nejčastěji Češi pomáhají dětem

Podle Asociace společenské odpovědnosti se Giving Tuesday stalo v České republice významným dnem, který každoročně oslavuje solidaritu a chuť pomáhat. Letos se hodlá zapojit čtvrtina Čechů.

Lucie Mádlová | Foto: Asociace společenské odpovědnosti

„Pro náš národ je solidarita typická, osm z deseti Čechů považuje za důležité pomáhat lidem, kteří to potřebují. Dobrou zprávou je, že v okamžicích krize, jako například loni po vypuknutí války na Ukrajině, se tento podíl zvyšuje,” uvedla ředitelka a zakladatelka Asociace společenské odpovědnosti Lucie Mádlová s odkazem na zářijový průzkum agentury Ipsos.

Podle něj třetina Čechů, zejména mladých, působí v dobrovolnických aktivitách, čtvrtina Čechů jednorázově přispívá. Naopak 16 procent lidí se do dobročinnosti nijak nezapojuje.

„Nejčastěji Češi pomáhají dětem, handicapovaným, zvířatům a obětem humanitárních katastrof, zejména v rámci Česka,“ dodala Lucie Mádlová. Nejpopulárnějšími formami příspěvku zůstávají dárcovské SMS a nákup charitativních předmětů.

Zapojte se do #GivingTuesdayCZ | úterý 28. listopadu 2023

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Giving Tuesday Česko
klíčové slovo:
spustit audio