Solidaritu Čechů neovlivnila ani epidemie. Přispívali na zdravotníky i samoživitele

Ilustrační foto: Tomáš Adamec, ČRo

I přes epidemii koronaviru a nejistou ekonomickou situaci byli Češi loni ochotni darovat peníze na dobročinné účely. Podle Fóra dárců sice více než třetina lidí daruje během pandemie méně než v uplynulých letech, na speciální koronavirové sbírky přesto přišlo loni přes 35 milionů.

Organizace Člověk v tísni, Charita i Diakonie se shodly na tom, že úbytek dárců zatím nepozorují. „V současné situaci jsme zaznamenali, že určitě někteří pravidelní dárci museli ukončit dárcovství nebo snížit své pravidelné dary. Ale také mnoho dárců se naopak znovu přihlásilo nebo začalo přispívat nově,“ řekla Českému rozhlasu Tereza Kurovská z organizace Člověk v tísni.

Peníze pomáhaly lidem ohroženým chudobou, samoživitelům i těm, kteří kvůli dluhům řešili finanční problémy. Dál přispívaly i firmy.

Foto: Lucie Husárová,  ČRo

„Mnoho firem nám nabídlo jako finanční dar částku, kterou měly v rozpočtu původně alokovanou na různé vánoční večírky pro zaměstnance. A protože vzhledem k epidemiologickým omezením se to nemohlo realizovat, rozhodla se spousta firem tyto peníze darovat,“ popsal Českému rozhlasu mluvčí Diakonie Ivo Mareš.

Rekordní zájem lidí zaznamenaly loni i potravinové sbírky. Podle České federace potravinových bank se při pravidelné podzimní Sbírce potravin vybralo 396 tun potravin a 44 tun základních hygienických potřeb.

Dárcovské DMS

V roce 2020 oproti předešlému roku značně narostl i počet dárcovských zpráv, takzvaných DMS. Zatímco v roce 2019 jich odeslali Češi mezi lednem a zářím kolem 381 tisíc a na pomoc potřebným tak přispěli částkou ve výši 18,6 milionu korun, loni za stejné období se tento obnos zvýšil o téměř tři čtvrtiny. Odeslali 570 tisíc DMS a neziskovým organizacím tak poslali víc než 32 milionů korun.

Foto: Fórum dárců

Na jaké účely takto přispívali, popsala ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová. „Na podporu zdravotnického personálu, lidí v první linii, podpora rodičů samoživitelů, podpora dětí, ze slabých sociálních skupin, které potřebovaly pomoct při distanční výuce. Vidíme, že u dárcovských esemesek finanční prostředky zatím průběžně spíše narůstají,“  uvedla s tím, že v následujících letech by ale podle ní kvůli dlouhodobým dopadům koronavirové krize mohlo dárců ubýt.

Lidé v Česku nejčastěji darují částku mezi 200 a 500 korunami ročně. Takto přispívá celých 28 procent Čechů. Necelá pětina pak věnuje 100 až 200 koruna a stejné procento dá na charitu 500 až tisíc korun ročně. Pravidelně na charitu přispívá každý desátý Čech. Alespoň jednou ročně daruje každý druhý.

V období Vánoc jsou většinou Češi nejštědřejší. Dobročinnost dokazují ale i v období přírodních katastrof.