Na krmivo zvířat v zoo je v dotaci připraveno 80 milionů korun

Na krmení zvířat v zoologických zahradách v Česku je pro letošek připraveno v dotačním titulu ministerstva životního prostředí 80 milionů korun, o 50 milionů korun více než bylo plánováno. Na zvýšení se dohodla ministerstva financí a životního prostředí. Na provoz zoologických zahrad negativně dopadají opatření spojená s pandemií koronaviru, zejména jim chybí příjmy ze vstupného.

Program "Příspěvek ZOO" je určen pro všech 28 licencovaných zoologických zahrad v Česku především na příspěvek na krmivo. "Žádosti se opět podávají v jednoduchém elektronickém režimu, který zoo již dobře znají. Posouzeny budou obratem, v řádu několika dní, to znamená, že již v dubnu poplynou peníze na účty zoo," sdělil ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Peníze jsou podle ministerstva rozdělovány na základě počtu ohrožených druhů živočichů, které daná zoologická zahrada chová.

Liberecké zoo navýšení částky v dotačním programu od ministerstva životního prostředí (MŽP) pomůže překlenout zimní výpadek příjmů. Do konce března bude výpadek zhruba čtyři miliony korun. ČTK to dnes řekl ředitel liberecké zoo David Nejedlo. Podle něj ale budou potřebovat další pomoc od státu. "Toto nám pomůže překlenout první výpadek příjmů. Byla ale zima, kdy příjmy nejsou extra velké, ale s dubnem začíná období, kdy jdou exponenciálně nahoru," uvedl Nejedlo.