Další krutá rána, za hranicí přežití, hodnotí vládní opatření některé asociace

Foto: ČTK / Ondřej Hájek

Rekordní přírůstky případů covidu-19 v Česku přiměly vládu ke zpřísnění a rychlejšímu zavádění opatření proti šíření nákazy. Od pátku je mimo jiné omezen provoz stravovacích zařízení, zavřené jsou zoologické zahrady a také všechna vnitřní sportoviště. Kompenzace pro podnikatele kabinet zatím neohlásil.

Ilustrační foto: Steve Buissinne,  Pixabay / CC0

Na úplné uzavření vnitřních sportivišť nebo kulturních zařízení už reagovaly některé asociace. Prezidentka České komory fitness Jana Havrdová řekla, že konečné rozhodnutí o úplném uzavření posiloven a v řádu několika hodin s nimi nikdo nekonzultoval.

"Očekávali jsme, že budeme mít čas se na další opatření připravit. Toto je další krutá rána fitness sektoru, který už od června počítá obrovské ztráty,"řekla Havrdová.

Mnoho provozovatelů se podle ní vyjádřilo, že současnou situaci už nezvládne, označilo ji "za hranicí přežití". Ztráty fitness center za 14 dní uzavření mohou být 285 milionů korun, rezervy provozovatelé přitom vyčerpali už při první vlně epidemie. Po ní musela činnost ukončit zhruba desetina provozů.

Ilustrační foto: Clarissa Gonzalez,  Unsplash / CC0

Všechny bary, hospody a restaurace musí zavírat ve 20 hodin. Předseda Asociace hotelů a restaurací Václav Stárek říká, že pro většinu běžných restaurací to bude mít stejný efekt, jako kdyby měly úplně zavřeno, lidé tam chodí málo už teď.

"Mnoho lidí pracuje z domova. Dá se očekávat, že návštěvnost přes obědy ještě klesne, protože se lidé budou bát. Opatření respektujeme, stát má právo udělat taková rozhodnutí. Tím více se ale nyní zdůrazňuje nutnost kompenzací pro gastronomii," uvedl.

Nejvíce zasažené jsou bary a kluby, místně největší propad eviduje Praha.

Citelný zásah do rozpočtů zoo

Také zoologické zahrady musely kvůli nově oznámeným vládním opatřením kvůli koronaviru zavřít brány už v pátek. Je to pro ně po jarním uzavření podle informací zahrad další finanční rána. Třeba pražská zoo odhaduje další ztráty na desítky milionů korun.

Zoo Praha,  foto: Barbora Němcová

„Znovu budeme tratit na vstupném i na dalších příjmech: na pronájmu stánků a restaurací, prodeji suvenýrů, parkovném apod. Naproti tomu výdaje příliš snižovat nemůžeme. Nadále platíme krmivo, energie i mzdy," popsal na svém facebooku ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek. Dále uvedl, že se vynasnaží zoo otevřít alespoň virtuálně přes youtubový kanál, na kterém chovatelé přibližují dění v zahradě.

Také brněnská zoo obnoví komentovaná krmení zvířat přenášená přes internet. Pouze ve virtuální podobě se uskuteční také halloweenový program, který na Mniší horu každoročně láká tisíce lidí. "Provoz pokračuje standardně dál, nemůžeme se přestat starat o zvířata,"řekl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč. Výpadek vstupného by mohl zahradě částečně kompenzovat příjem z adopcí zvířat. Na jaře se zájem o adopce, tedy formu individuálního sponzoringu konkrétních zvířat, zvýšil asi trojnásobně.

David Nejedlo,  foto: Lucie Fürstová,  archiv ČRo

Ředitele liberecké zoo Davida Nejedlo překvapilo, že budou muset zcela zavřít. „Nečekali jsme to. Čekali jsme třeba, že dojde třeba k zavření pavilonů, ale nezbývá nám než to respektovat," uvedl Nejedlo.

Olomoucká zoo už na jaře kvůli několikatýdennímu uzavření přišla na tržbách o deset milionů korun. „Každý den zavření bude proto velkým zásahem, ale děkujeme aspoň za to, že to je tentokrát mimosezonní opatření. Chránit zdraví občanů je ale pro nás prioritou," uvedla mluvčí zoo Iveta Gronská.

Od pondělí 12. října na 14 dní pak vláda zavře divadla a kina, téměř zruší profesionální i amatérské sportování a přitvrdí také omezení pro nemocnice a úřady. Školákům se prodlouží podzimní prázdniny, na druhý stupeň základních škol se vrátí výuka na dálku.

Kompenzace pro podnikatele kabinet zatím neohlásil. Bez nových opatření by podle ministra zdravotnictví za dva týdny nemusely stačit kapacity zdravotnictví.