Příjmy zoo se kvůli ztrátě ze vstupného snižují o miliony

Foto: Archiv Radia Praha International

Ministerstvo životního prostředí podpoří zoologické zahrady. Pošle jim 30 miliónů korun. Zoo překonávající výpadky příjmů za vstupné kvůli koronaviru.

Dotace je určená pro 29 licencovaných zoologických zahrad. Od března mohou žádat o rychlou podporu určenou hlavně na pořízení krmiva pro zvířata. Zoologické zahrady jsou zavřené od 9. října. Dlouhodobě jim tak chybí příjmy ze vstupného.

Ztráty jdou do milionů

Foto: Archiv Radia Praha International

Například Zoo Ostrava počítá ztráty za rok 2020 kolem 16 miliónů korun. Jak uvedla mluvčí Šárka Nováková, vstupné tvoří v rozpočtu více než třetinu celkových příjmů. Už na jaře proto omezili nejrůznější opravy, šetří i při nákupech materiálu. Díky podpoře Ostravy a Severomoravského kraje se podařilo ztrátu zmenšit. Potěšila je i podpora veřejnosti. Za rok 2020 jim lidé věnovali 1,7 milionů korun, což je oproti roku 2019 dvojnásobek.

S výrazným propadem příjmů se potýká i Zoo ve Dvoře Králové nad Labem, která je známá svým Safari Parkem.

Zoo Dvůr Králové,  foto: Barbora Němcová

"Safari Park tu ztrátu způsobenou koronavirovými omezeními vyčísluje na více než 30 miliónů korun. A samozřejmě s tím, jak uzávěra trvá, ztráta neustále roste," uvedl Michal Šťastný.

Malá rodinná Zoo Na Hrádečku počítá ztrátu od pandemie na minimálně 3 miliony. Její ředitelka Romana Albrecht Lišková říká, že nebýt sponzorů a přátel Zoo Na Hrádečku, neví, jak by tuto dobu zvládli. Neustálý rozvoj zoo jim totiž neumožnil vytvořit si finanční rezervy. Dodala, že většina zoologických zahrad má charakter parku, ve kterém se snadno návštěvníci rozptýlí, a jejich chování je možné usměrňovat.

Zvíře můžete pozvat na oběd nebo rovnou na víkend

Foto: Safari Park Dvůr Králové

Zoo hledají rezervy, kde se dá. Jak uvedl Michal Šťastný, ve Dvoře Králové spustili v prosinci adopční kampaň, při které lidem představili desítku druhů zvířat, které jsou pro Safari Park ikonické, ale neměli své adoptivní rodiče.

"V průběhu kampaně přišlo tolik adoptivních příspěvků, kolik jindy přichází za celý rok. Lidé formou adopce zaslali 1,6 milionu korun. Bylo to 852 dárců, pro srovnání, v roce 2019 adoptovalo zvíře 196 lidí."

K zoo se neotočili zády ani jejich dlouholetí partneři. Mimořádného ohlasu se dočkala také kampaň Pozvi zvíře na oběd. Podpořilo ji už víc než 11 tisíc dárců. Co mohli lidé pro zvířata udělat?

Foto: Zoo Plzeň / Facebook

"Částkou od 100 do 450 korun uhradit krmnou dávku konkrétního zvířete. Zatímco za stovku se najedí veliké želvy, za 450 korun připadá jeden den krmení pro afrického slona. Ta kampaň se dočkala takového ohlasu, že už ji s nadšením přebraly i ostatní zoologické zahrady v České republice."

Zatímco ve Dvoře Králové zvou zvířata na oběd, ve Zlíně zvou zvíře rovnou na víkend, i když jen virtuálně. Každé má fotografii i 'návod na použití', který zábavnou formou popisuje jeho denní nároky.

Absence lidí se projevuje i na chování zvířat

Foto: Irbis75,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 4.0

Absence lidí v zoo se projevuje i na chování zvířat. V Zoo Ostrava se však právě líhnou dravci, kteří jsou citliví na rušení, těm současný klid vyhovuje. Jinak jsou zvířata ostražitější, a když někoho uvidí, reagují jinak.

Chovatelé se snaží vymýšlet nejrůznější rozptýlení, aby se zvířata nenudila, připomíná Michal Šťastný ze Dvora Králového.

"V některých případech, jako je třeba kočkodan, mají zvířata podle ošetřovatelů jedno na druhé více času. Samec nemusí neustále odhánět zvědavce, které by mohl považovat třeba za hrozbu. U některých zvířat, zejména těch velmi inteligentních dochází k tomu, že jim návštěvníci chybí, protože například lidoopi s oblibou návštěvníky pozorují, stejně tak třeba smečka našich lvů."