Bude pomáhat v boji s pytláky v Kongu. Do Afriky míří další speciálně vycvičený pes z Česka

Avatara vycvičila kynoložka Hana Böhme

V boji proti pytlákům bude v africkém Kongu od podzimu pomáhat další speciálně vycvičený pes z Česka. Belgického ovčáka jménem Avatar konžským celníkům předali ředitel Safari Parku Dvůr Králové nad Labem Přemysl Rabas a kynoložka Hana Böhme.

Štěně belgického ovčáka Avatar na Dni dětí v Safari Parku  (2023) | Foto: Safari Park Dvůr Králové

Avatar do Konga odletí na přelomu září a října a bude sedmým protipytláckým psem z Česka v této čtyřmilionové zemi ve střední Africe. Bude sloužit na letišti v hlavním městě Brazzaville, kde čichem bude prohledávat zavazadla a odhalovat pašeráky slonoviny a trofejí zvířat. V Safari Parku Dvůr Králové nad Labem absolvoval v rámci projektu Malina pro slona přes rok dlouhý výcvik.

Safari Park totiž poskytuje pro výcvik psa pachové vzorky zvířat. Kynologové projektu Malina pro slona, který vede kynoložka Hana Böhme z Nového Boru, tak k náročnému tréninku využívají například cenných vzorků okapi, šimpanzů nebo komb.

„Boj s pytláky je nekonečný. Nikdy ale nesmíme polevit. Jsem rád, že díky podpoře našich příznivců můžeme v Safari Parku podporovat i projekty jako Malina pro slona,“ řekl na malé slavnosti během programu Afrických dnů ředitel parku Přemysl Rabas.

Avatarův výcvik | Foto: Safari Park Dvůr Králové

Také podle konžského celníka Freddyho Zeguela Pakela je pytláctví stále velkým problémem. „Pozorujeme odklon od surové slonoviny a dalších produktů k hotovým výrobkům jako náramkům a trofejím. Množství případů ale roste,“ řekl celník. Pro psa s ním přijel do Čech i psovod Mbon Waye Doniam, který bude s Avatarem pracovat.

Při raziích v Kongu se podle jejich slov často setkávají například s pašovanými kůžemi levhartů, ale i dalšími trofejemi. „Nejčastěji se pašují luskouni, slonovina nebo kůže vzácných antilop," doplnil Doniam. „Podpora Safari Parku a lidí v Česku je pro nás klíčová a moc si jí vážíme,“ ocenil českou pomoc.

Avatara předal konžským celníkům Přemysl Rabas s kynoložkou Hanou Böhme | Foto: Safari Park Dvůr Králové

Přispěli k odhalení stovek případů

Safari Park podporuje projekt Malina pro slona již dva roky. Samotný projekt vznikl v roce 2014 a je pojmenovaný podle druhu belgických ovčáků malinois, kterým se lidově říká malina nebo maliňák.

Fena Cama | Foto: Malina pro slona

V roce 2015 poslala Hana Böhme do Konga prvního belgického ovčáka, fenu jménem Cama. Bohužel o rok později Cama uhynula při dopravní nehodě. V letech 2019 až 2020 do Konga odletělo dalších pět psů vycvičených Hanou Böhme, následně projekt na čas přerušila epidemie covidu.

Náklady na vycvičení jednoho psa a jeho poslání do Konga činí zhruba čtvrt milionu korun. Böhme je financuje z darů, sbírky a vlastních zdrojů.

Foto: Malina pro slona

Psi pomáhají celníkům a četníkům v Kongu při odhadování pašeráků například při dopravních kontrolách. Jezdí s nimi i do národních parků. Za dobu působení v Kongu psi z Česka přispěli k odhalení stovek případů nelegálního nakládání se zvířaty. Jsou schopni odhalit vedle slonoviny a zvířecích trofejí i maso divokých zvířat.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Safari Park Dvůr Králové
klíčová slova:
spustit audio

Související