Vzácní nosorožci ze Dvora Králové pojedou do Afriky

Foto: ČTK

Na cestu do Keni by se měla v sobotu vydat čtveřice vzácných nosorožců bílých ze Dvora Králové. Zoo již dostala souhlas ministerstva životního prostředí. Podle zoologů může přestěhování nosorožců přispět k zachování jejich poddruhu. Proti přesunu je sdružení Safari Archa 2007, jehož členové uspořádali demonstraci.

Proti transportu čtyř vzácných severních bílých nosorožců do Afriky protestovalo zhruba třicet lidí. Demonstraci svolalo sdružení Safari Archa 2007, které tvrdí, že převoz plánovaný na tuto sobotu je nesmyslný. Roman Komeda upozornil na současné mrazy i teplotní výkyvy v Africe. Za rizikový považuje i přesun zvířat.

"A to ještě nemluvíme o riziku nákazy a podobně,"

Foto: ČTK
dodal Komeda. Přesun nosorožců má napomoci k jejich rozmnožení. Všechny pokusy v zajetí totiž selhaly. Na světě zřejmě žije severních bílých nosorožců už jen několik kusů. V zajetí vedle šesti dvorských žijí ještě samec a samice v americkém San Diegu. Více než rok chystaný přesun má být pokusem o záchranu tohoto druhu.

Nový domov by měli dvorští nosorožci nalézt v keňské rezervaci. Zoologové věří tomu, že v přirozeném volném prostředí v Africe by se hormonální hladina samic mohla vrátit na normální úroveň a mohly by zabřeznout. Podle Jana Béma z představenstva Zoologické zahrady ve Dvoře Králové klady transportu převažují nad zápory:

"Přesvědčila mě ještě další věc. Zdejší zoo je jednou z nejlepších v reprodukci nosorožců. V tomto případě se o něco snaží 15 či 18 let a paní ředitelka řekla jednu krásnou věc: když se to nepodaří ani v té Africe, tak ať alespoň důstojně dožijí ve své domovině."

Foto: ČTK
V chovu dalších druhů nosorožců je dvorská zoo velmi úspěšná. Chová jich více než dvě desítky a právě se narodilo další mládě. Zoo již získala povolení ministerstva životního prostředí, takže transportu nic nebrání. Celou technicky složitou operaci spojenou s přesunem tlustokožců chovatelé naplánovali tak, aby zvířata v případě nepříznivého počasí ani nemusela opouštět svůj pavilon. Přesunu tak nezabrání ani současné mrazy. Vymyšlené je i vytápění nákladních vozů pod plachtou. Zoolog Přemysl Rabas, který v keňské Nairobi příjezd nosorožců připravuje, řekl, že transport bude výjimečný. Speciální letadlo, které létá z Amsterdamu do Nairobi, přistane v Praze, aby se cesta zkrátila na minimum.

"Jiná velká zvířata cestují třeba tři čtyři dny. Tento transport by měl trvat maximálně 26 hodin. Doletí přímo do Nairobi, tam bude čekat policejní asistence, která by měla doprovázet transport asi 150 kilometrů do rezervace."

Foto: ČTK
Zoo podle jeho slov udělalo pro snížení rizika maximum a transport označil za nejzabezpečenější na světě.

"Pro mě je směrodatné stanovisko odborníků z celého světa, kteří berou tento projekt jako poslední šanci pro bílé nosorožce,"

dodal Přemysl Rabas. Odcestování nosorožců by mohl odsunout pouze silný vítr nebo sněžení na letišti. Tým, který přesun organizuje, bude v noci z pátku na sobotu sledovat informace o situaci na Ruzyni. Pokud bude v sobotu letiště přijímat lety ze zahraničí, začnou chovatelé v brzkých ranních hodinách nosorožce nakládat do beden a ve vytápěném nákladním autě je odvezou do hlavního města.