Čeští zoologové vybavili obojkem lvy v Africe, pomůže to lépe je poznat a chránit

Česko-africký tým vědců nasazuje obojek jednomu ze lvů

Safari Park Dvůr Králové nad Labem se zapojil do ochrany a výzkumu života lvů v národním parku Mkomazi v Tanzanii. Ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí pořídil pětici telemetrických obojků, kterými pak čeští zoologové společně s kolegy z Tanzanie označili lvy. Přes satelit nebo na místě pomocí antény tak lze sledovat jejich pohyb a chování. Data mohou pomoct k lepší ochraně lvů i s předcházením konfliktů mezi lidmi a šelmami.

V oblasti Mkomazi žije podle odhadů asi 35 lvů v několika skupinách. Čeští odborníci označili telemetrickými obojky dva samce a jednu samici.

V oblasti Mkomazi žije asi 35 lvů | Foto: Jaroslav Hyjánek,  Zoo Dvůr Králové

„Ve velmi nepřehledném terénu jsme během krátké doby zvládli najít a obojky vybavit tři lvy. Kolegové z Tanzanie ještě v nejbližší době označí další dvě zvířata,“ uvedl Jaroslav Hyjánek, který vedl tým expertů ze Safari Parku Dvůr Králové a Výzkumného institutu ochrany genofondů.

Označení lvi jsou z více skupin, takže by získané informace z obojků měly co nejvíce popisovat život celé populace. „Data zaslaná obojky nám vytvoří dokonalý obrázek o pohybu sledovaných jedinců, což přispěje k poznání lví populace v Mkomazi a předcházení konfliktů lvů s lidmi,“ doplnil Hyjánek.

Samotný odchyt lvů pro značení byl náročný. Zoologové ze safari parku vyjížděli ze základního tábora už ve dvě ráno. „Lvům jsme pouštěli nahrávky zraněného prasete bradavičnatého nebo teritoriálního volání lva, abychom je snáze našli. Navzdory tomu trvaly výjezdy do buše i šestnáct hodin,“ popsali na sociálních sítích své zážitky z obojkování lvů.

Aplikace obojků v Mkomazi | Foto: Jaroslav Hyjánek,  Zoo Dvůr Králové

Během nasazování obojků odebírali čeští experti společně s místními také další biologické vzorky lvů, například jejich chlupy. Ty pomohou výzkumu genetiky keňsko-tanzanské populace lvů nebo k parazitárním analýzám.

S trasováním pohybu lvů českým odborníkům významně pomáhali i kolegové z národního parku Mkomazi. Zástupci parku věří, že instalace obojků pomůže kromě ochraně zvířat a předcházení konfliktů mezi lidmi a divokou zvěří, také rozvoji turismu v národním parku a zvýšení příjmu z cestovního ruchu.

Dlohodobá spolupráce 

Obojky ze Dvora Králové pomohou poznat a chránit lvy. Safari park zahájil telemetrický výzkum šelem v tanzanském Mkomazi. | Foto: Jaroslav Hyjánek,  Zoo Dvůr Králové

Národní park Mkomazi leží na pomezí Keni a Tanzanie a zabírá 3200 kilometrů čtverečních a je domovem řady divokých zvířat, jako jsou sloni, lvi, zebry, žirafy, gepardi či buvoli. Na severozápadě parku se tyčí nejvyšší vrchol Afriky Kilimandžáro, na jihu tvoří kulisu pohoří Pare a Usumbara a na severu sousedí Mkomazi s rozlehlým keňským národním parkem Tsavo. Mkomazi spolu s Tsavo tvoří jeden z největších a nejdůležitějších chráněných ekosystémů na zemi.

12
-4.656765252014764
38.06834944074163
default
-4.656765252014764
38.06834944074163

Projekt obojkování lvů je jen jednou z aktivit, které v rámci dlouhodobé spolupráce mezi safari parkem a národním parkem Mkomazi probíhají. Královehradecká zoo se kromě ochrany zvířat věnuje také navrácení zvířat do přírody. V letech 2009 a 2016 dopravila do parku v Tanzanii čtyři nosorožce dvourohé východní, kteří se tam už pravidelně rozmnožují.

Josef Vágner | Foto: Erby,  Wikipedia Commons,  CC BY-SA 3.0

„Jejich návrat do Mkomazi je symbolický, protože právě z oblasti sousedního Tsavo získával nosorožce a další zvířata pro Dvůr Králové před více než půl stoletím Josef Vágner (dlouholetý ředitel Východočeské zoologické zahrady a zakladatel tamního safari). Dvorští nosorožci se tak vrátili do země svých předků,“ připomíná Zoo Dvůr Králové, která patří mezi nejúspěšnější chovatele nosorožců dvourohých, jinak též černých, na světě.

Za posledních 30 let vrátila Zoo Dvůr Králové zpět do volné přírody už přes stovku velkých zvířat. Kromě nosorožců také například buvoly nebo antilopy. Český Safari park také v Mkomazi v minulosti pomohl zajistit vakcinaci tamější populace psů hyenových proti psince či vzteklině.

Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: Safari Park Dvůr Králové
klíčové slovo: