Vědci monitorují rysy v Beskydech pomocí obojků, chtějí přispět k ochraně šelmy

Sledovaný rys

Rys ostrovid je největší kočkovitá šelma, která žije na českém území. V důsledku rozšíření zástavby, dopravy, ale také pytláctví se v současné době v Česku vyskytují jen dvě stabilní populace. Jedna v jihozápadních Čechách, druhá v Beskydech. Právě tam přišli vědci z brněnské Mendelovy univerzity s projektem, který má přispět k ochraně rysů.

Rys ostrovid | Foto: Martin Ďula,  Mendelova univerzita

Pomocí sledovacích obojků chtějí odborníci z brněnské Mendelovy univerzity zmapovat důležité koridory, kterými velké šelmy a další zvířata procházejí. „Získaná data poslouží k jejich důslednější ochraně a zachování prostupnosti krajiny, která se s rozšiřováním zástavby a budováním nových silnic významně snižuje,“ vysvětlil mluvčí Mendelovy univerzity Filip Vrána.

Rysi žijí skrytě a údaje o tom, kudy se pohybují, mohou podle odborníků ověřit, která kritická místa v Beskydech a okolí jsou pro šelmy stále průchodná a kde je naopak nutné prostupnost krajiny zlepšit.

František Jaskula | Foto: ČT24

„Pokud se vědcům podaří zajistit prostupnou krajinu, prospěje to nejen rysům, ale i dalším živočichům. Rysy v Beskydech ale bohužel neohrožuje jen doprava, ale i pytláctví," konstatoval vedoucí Správy CHKO Beskydy František Jaskula.

Obojek automaticky odpadne

Za poslední rok se vědcům podařilo v centrální části Moravskoslezských Beskyd odchytit a vybavit sledovacím obojkem pět rysích samců.  Prvním byl na jaře 2020 roční samec Eman. Díky obojku se zjistilo, že se pohybuje na rozsáhlém území od Lipníku nad Bečvou až po Kysuce na Slovensku. Letos dostali obojek další čtyři samci.

Martin Ďula | Foto: Mendelova univerzita

„Jsme přesvědčeni, že data, která získáme, budou pro výzkum a ochranu rysa přínosná nejen na národní ale i mezinárodní úrovni," věří Martin Duľa, vedoucí odchytového týmu a zoolog z Ústavu ekologie lesa Mendelovy univerzity v Brně.

Sledování rysů pomocí telemetrie vědci nastavují na určité časové období. Zvířata proto nemusí zpětně odchytit a sledovací zařízení jim sundat. „Všichni rysí samci jsou v pořádku, loví a jsou v dobré kondici. Sledovaným zvířatům obojek po určité době automaticky sám odpadne," dodal Duľa.

Pohyb jednoho z rysů v průběhu roku | Zdroj:  Ústav ekologie lesa,  LDF,  Mendelova univerzita,  Hnutí DUHA Olomouc,  Zoo Ostrava

Rys ostrovid jako největší evropská divoká kočka dorůstá délky 1 m a hmotnosti až 36 kilogramů. Zdržuje se v různých typech lesů od horských smrčin po listnaté a smíšené porosty, které má nejraději. Loví menší kopytníky. Podle českých zákonů patří mezi silně ohrožené a chráněné druhy, které nelze lovit.