Na Oravě soutěžili koledníci ze Slovenska, Polska a ČR

Verše koledníků a zpěvy betlémských skupin ze Slovenska, Polska a České republiky zněly o víkendu v oravské obci Zuberec. Soutěžilo se zde o nejlepší soubor v rámci prvního ročníku mezinárodního festivalu tradičních vánočních zvyků - Visegrádské vánoce. "Výkony soutěžících byly vyrovnané a proto porota ocenila v každé kategorii po třech skupiny, aniž by se určilo pořadí," řekl ČTK Miro Žabeneský z Oravského osvětového střediska.

Jestliže mezi betlémskými skupinami získaly ocenění pouze slovenské soubory, mezi koledníky se nejvíce líbil folklórní soubor Valašský vojvoda z moravských Kozlovic, skupina Szawotki z polské obce Milowki a Rabčianka ze slovenských Rabčíc. "V naší obci se o Vánocích již odedávna chodí s hvězdou," řekla ČTK členka kolednické skupiny z Oravské Polhory. Zhruba metr veliká zdobená hvězda, která se při pochůzce obcí neustále točí, budila pozornost i na podiu zdejšího kulturního domu. Polhorští koledníci ji prý po celý rok chrání jako vzácnou relikvii a opatrují ji "na dobře střeženém místě".

Podle Žabenského koledníci byli vůbec první, kdo o vánočních svátcích po celá staletí přinášel od domu k domu zvěsti o narození Krista. Zvyk měl právě na Oravě dlouhou tradici a přerušen byl až za normalizace v 70. letech. "Před 15 lety jsme se rozhodli, že se pokusíme oprášit dávnou historii a představit i to, co se dlouhá léta nesmělo," uvedl Žabenský. Do programu s názvem Oravské Vánoce se zapojilo několik desítek oravských nadšenců a nositelů tradic.