‘K Ježíškovi do Betléma půjdeme‘. Unikátní výstavy betlémů připomínají 800. výročí tradice jesliček

Betlém jako loutkové divadlo

Betlémy patří v Česku neodmyslitelně k adventu i k Vánocům. Letos slaví tradice jejich stavění, kterou v roce 1223 založil svatý František z Assisi, 800. výročí. V Česku toto výročí připomínají i dvě zajímavé výstavy. Zámek Žerotínů ve Valašském Meziříčí obsadila výstava s názvem K Ježíškovi do Betléma půjdeme. Prostory pražského Klementina hostí Jubilejní výstavu betlémů.

Městský betlém s trhem,  Hana Komrzý z Nučic - figury,  Jindra Glaserová z Ořecha - město | Foto: Jolana Nováková,  Český rozhlas

Výstava ve Valašském Meziříčí, kterou připravili betlemáři z Valašska, představuje především soudobou tvorbu místních umělců. Nechybí ale ani historické exponáty, které pocházejí z muzeí i ze soukromých sbírek a přinášejí vhled i do daleké historie betlemářství v Čechách a na Moravě. K vidění je tak více než stovka betlémů z různých období ze dřeva, ale i z jiných materiálů.

„Betlémů máme letos 132 od 80 autorů. Takže je to největší výstava, která se realizovala v posledních letech,“ řekl Českému rozhlasu předseda spolku valašských betlémářů Ivan Hejtmánek.

Perníkový betlém,  Hana Poesová z Prahy | Foto: Jolana Nováková,  Český rozhlas

Největším exponátem je šestimetrový betlém řezbáře Aloise Zádrapy z Lidečka. „Má 300 figur vyřezávaných z lipového dřeva a je to takový unikát, který jsme tady umístili. Měli jsme trochu problém ho i tady umístit, je to opravdu velký betlém,“ přiznal kurátor výstavy Jan Anlauf.

Podle Spolku českých betlemářů v současné době představuje lidová tvorba hlavní proud betlémářské tradice, přičemž řadu betlémů vytváří výtvarníci samouci. Výstava ‘K Ježíškovi do Betléma půjdeme‘ je tak podle nich milou připomínkou vánočních tradic, ale také poctou jejich současným udržovatelům a novodobým umělcům.

Jen jednou za 100 let

Součástí oslav 800. výročí postavení prvního betléma je také Jubilejní výstava betlémů, která se koná jednou za sto let. Probíhá v prostorách pražského Klementina, tedy v místě, kde byl podle webových stránek výstavy, v roce 1562 postaven první betlém v českých zemích a kde se konala Jubilejní jesličková výstava v roce 1923.

Výstava představuje výběr z děl nejlepších současných českých betlemářů. Chybí tam pouze umělci z Valašska, kteří připravili zmiňovanou samostatnou velkou výstavu betlémů na zámku ve Valašském Meziříčí.

Mechanický Jubilejní betlém Vladimíra Glasera,  na jehož výrobě se podílely desítky výtvarníků | Foto: Jolana Nováková,  Český rozhlas

„Exponáty byly na výstavu vybírány tak, aby představily betlemáře ze všech regionů České republiky a zároveň i co nejširší sortiment materiálů a použitých technologií. Proto jsou vystavené betlémy velmi rozdílné, i když zobrazují v podstatě jednu scénu – narození Ježíška,“ řekl Českému rozhlasu předseda Spolku českých betlemářů Vladimír Glaser.

ČTĚTE TAKÉ

Pro výstavu v Klementinu vznikl také speciální třímetrový vyřezávaný mechanický „Jubilejní betlém“. Scéna je zasazená na Kampu v roce 1906. Jedná se o barevné a mechanické dílo s panoramatem Malé Strany, na kterém se podílelo 32 výtvarníků s pomocí dětí.

V Česku je nejznámějším betlémem Proboštův betlém v Třebechovicích. Podíleli se na něm řezbáři Josef Probošt, Josef Kapucián a Josef Friml, který vymyslel mechanický systém. Dřevěný betlém je téměř sedm metrů dlouhý a čítá více než dva tisíce vyřezávaných dílů.

Proboštův betlém v Třebechovicích | Foto: Barbora Němcová,  Radio Prague International
17
50.0866050915
14.4156718254
default
50.0866050915
14.4156718254
Autor: Katarína Brezovská | Zdroj: MaGC Valašské Meziříčí
klíčové slovo:

Související

  • 10 muzeí, která stojí za to vidět

    Zajímáte se o historii? Baví Vás technika? Líbí se Vám letadla nebo automobiloví veteráni? RPI vytipovalo 10 českých muzeí, která rozhodně nenudí, jsou zábavná, zajímavá. 

  • České Vánoce

    Radio Praha International připravilo vánoční stránky, díky kterým se můžete seznámit s tradičním pojetím vánočních svátků či si vyzkoušet některé z klasických receptů.