Navrhovaný schodek rozpočtu považují ekonomové za neopodstatněný

Navrhovaný schodek letošního státního rozpočtu 500 miliard korun považují ekonomové oslovení ČTK za neopodstatněný. Současná ekonomická situace a nejnovější odhady vývoje ekonomiky by podle nich ospravedlňovaly schodek kolem 400 miliard korun. Analytici se tak domnívají, že stejně jako loni si ministerstvo financí vytváří rezervu pro případ zhoršení vývoje kvůli pandemii. Zároveň se ale někteří kvůli tomu obávají, že na rozdíl od loňského roku, kdy vláda celý schválený schodek nevyčerpala, by vláda kvůli podzimním volbám mohla být v pokušení tentokrát celý schodek utratit, a to i když to nebude potřeba.

Ministerstvo financí navrhlo zvýšit schodek státního rozpočtu pro letošní rok na 500 miliard korun ze schválených 320 miliard korun. Návrh počítá nově se zrušením superhrubé mzdy a snížením zdanění, které platí od počátku letoška. "Jde o číslo, které trh patrně překvapí, jelikož původní schodek ve výši 320 miliard korun po zohlednění daňového balíčku naznačoval, že by se letošní návrh deficitu mohl pohybovat kolem 400 miliard korun," uvedl k výši schodku hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Vyšší hodnota tak podle něj nasvědčuje tomu, že se rozpočet vytváří opět s relativně vysokou rezervou pro případ nečekaného vývoje epidemické situace.

"Návrh na zvýšení schodku na 500 miliard považuji za naprosto neadekvátní. Zvýšení schodku není podložené změnou makroekonomických předpokladů, které vycházejí z čerstvé predikce MF, kterou označil Výbor pro rozpočtové prognózy za realistickou," uvedl hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Podle něj tak ministerstvo financí žádá Poslaneckou sněmovnu o bianco šek na 100 miliard korun.

Schodek rozpočtu kritizuje opozice

Vláda místo hledaní úspor zvolila strategii "po nás potopa". K pondělnímu návrhu kabinetu zvýšit schodek letošního státního rozpočtu z 320 na 500 miliard korun to ČTK řekl předseda ODS Petr Fiala. Kritické jsou i další strany, vedle občanských demokratů vyloučilo podporu návrhu i hnutí Svoboda a přímá demokracie.

Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka uvedl, že návrh dost dobře nechápe. Je 16. února, na tento rok má vláda schválen deficit 320 miliard a premiér nám říká, že vláda už teď nemá peníze, že potřebuje teď hned další a předkládá novelu rozpočtu s deficitem 500 miliard. Přitom za leden vláda na přímou pomoc vyplatila 15 mld. korun, nerozumím tomu, že vláda nemá peníze," uvedl.