Nepřístupné památky Mělnicka se na dva dny otevřou veřejnosti

Obyvatelé Mělníka a jeho okolí budou mít 18. a 19. září jedinečnou příležitost spatřit některé památky, které jsou jinak veřejnosti uzavřeny. Regionální muzeum totiž v rámci Dnů evropského dědictví otevře většinu architektonických skvostů, o jejichž historické hodnotě a existenci nemá většina místních obyvatel ani potuchy. Mnohé jsou zcela zdevastovány.

K třešničkám na dortu bude bezpochyby patřit například otevření zámku v Dolních Beřkovicích. Někdejší pohodlný a přepychový renesanční zámek Belviců z Nostvic prochází nákladnou rekonstrukcí po předloňských ničivých povodních. Zájemci si budou moci prohlédnout nedávno renovovanou kapli a arkádové nádvoří.

Bez zájmu jistě nezůstane ani románský kostelík v obci Vrbno, která patřila k povodněmi nejpostiženějším obcím v celém Česku. Kostel, který je obklopen původně středověkým pohřebištěm s barokní ohradní zdí, však jako zázrakem přežil téměř bez úhony. Výjimečná památka, kterou rádi využívají zahraniční filmaři, je jinak veřejnosti zcela nepřístupná.

Svoje návštěvníky si ale jistě najdou i ostatní objekty. Například tvrze v Byšicích a Řepíně. Otevřen bude i zámek ve Stránce a zámek v Lobči, který si nechal vybudovat jeden z vrahů Albrechta z Valdštejna Robert Geraldin.