Nestatutární poroty 39. MFF v Karlových Varech předaly ceny

Před oficiálním ceremoniálem zakončení 39. MFF v Karlových Varech vyhlásili a předali své ceny členové tří nestatutárních porot. Mezinárodní federace filmových kritiků (FIPRESCI) odměnila ruský snímek režiséra Valerije Todorovského Můj nevlastní bratr Frankenstein, uvedený v hlavní soutěži.

Mezinárodní federace filmových klubů (FICC) každoročně uděluje sošku Dona Quijota - upozorňuje tak na výjimečné filmy a podporuje jejich distribuci. Letos si ji z Karlových Varů odveze íránský snímek o kurdských uprchlících Na břehu, ve kterém režisér a scenárista Ali-Reza Amini ilustroval vliv politického teroru a válečné mašinérie na lidskou pospolitost. Zvláštní uznání FICC patří filmu Nechte maličkých. Dánská režisérka Paprika Steenová v tomto svém debutu líčí krizi manželského páru.

Členové ekumenické poroty se rozhodli předat cenu americkému psychologickému dramatu Jeskynní lidé režisérky Lisy Cholodenkové. Ocenili v něm přesvědčivé filmové ztvárnění myšlenky nutnosti statečně, moudře a s humorem se vypořádat s následky vlastních i cizích selhání a potřeby nalézt vnitřní klid ve vzájemném odpuštění. Cholodenková vystudovala film na Kolumbijské univerzitě, vloni ve Varech uvedla snímek Laurel Canyon.