Ničivé záplavy pokračují, své domovy musely opustit tisíce obyvatel, záplavy si vybraly další oběť

Ničivé záplavy si již v několika jihočeských oblastech vynutily evakuaci obyvatel. Jihočeský hejtman Jan Zahradník vyhlásil v pondělí po poledni stav nebezpečí na území celého kraje. V Českých Budějovicích začali evakuovat lidi z pravého břehu Vltavy. Městská povodňová komise doporučila všem zaměstnavatelům ukončit pracovní dobu a umožnit lidem návrat do jejich bydlišť. Řeka Vltava totiž odděluje střed města od velkých sídlišť Vltava, Máj a Šumava. Vjezd do města policie uzavřela. Povodňová komise také doporučuje občanům zajistit si potraviny, nápoje a svíčky či baterie pro případ, že by byla výrazně omezena možnost zásobování, nebo nastal výpadek dodávky elektrického proudu. Po pás vody je na Dlouhé louce v Českých Budějovicích, kde sídlí obchodní dům Kaufland a další firmy.

Několik mostů sebrala velká voda na Prachaticku. Feferský potok, který rozvodnily intenzivní noční srážky, strhl most v Prachaticích směrem na lázně a zatopil zahrádkářskou kolonii. Po spojení s dalším potokem pak vyplavil desítky domů, autobusové a vlakové nádraží a další objekty, řekl ČTK člen okresní povodňové komise Martin Kubička.

Nová vlna dešťů opět narušila dopravu na některých tratích na jihu Čech. Pod vodou jsou například stanice Ražice a Putim na Písecku, proto je narušena doprava mezi Plzní a Českými Budějovicemi a Pískem a Českými Budějovicemi. České dráhy se snaží zajistit náhradní dopravu, pokud to umožňuje sjízdnost silnic.