Nizozemský korunní princ v Praze diskutoval především o vodě

Čtvrteční pracovní návštěva nizozemského korunního prince Willema-Alexandera v Praze se v podstatě celá točila kolem řek a vody. Už dopoledne převzal na Karlově univerzitě stříbrnou pamětní medaili za svou snahu o realizaci vize trvalé udržitelnosti vodních zdrojů. Odpoledne si spolu s pražským primátorem Pavlem Bémem prohlédl ukázku protipovodňových bariér, které pomohly při záplavách v srpnu 2002 ochránit centrum města a jejichž výstavba pokračuje i nyní.

Nizozemského následníka trůnu přijal odpoledne také prezident Václav Klaus. "Bavili se o dvoustranných vztazích obou zemí a řeč přišla samozřejmě i na fotbalové mistrovství Evropy," poznamenal šéf tiskového odboru prezidentské kanceláře Petr Hájek.

Před návštěvou na Hradě byl Willem-Alexander hostem v Muzeu Kampa, kde spolu s pražským primátorem zhlédl film o povodni v roce 2002. "Sledoval jsem, jak město trpělo za záplav. A rychlost, s jakou radnice reagovala, aby byl instalován protipovodňový systém, je velmi působivá," řekl Willem-Alexander ČTK.

Nizozemský princ se touto problematikou zabývá dlouhodobě, je například patronem organizace Global Water Partnership, založené Světovou bankou, OSN a Švédskem. Organizace si klade za cíl uvést do života ekologické programy jednotlivých vlád.