Přehled tisku

Diskusi poslanců o vzniku parlamentní vyšetřovací komise, která by objasnila možnou korupci při zadávání zakázek na ministerstvu zahraničí v posledních šesti letech, komentuje český tisk. Všímá si rovněž odvolání velvyslance v Pákistánu a Afghánistánu Petra Přibíka a věnuje se úvahám Unie svobody-Demokratické unie podpořit ve volbách do Senátu osobnosti z řad hokejistů a umělců.

Diskusi poslanců o vzniku parlamentní vyšetřovací komise, která by objasnila možnou korupci při zadávání zakázek na ministerstvu zahraničí v posledních šesti letech, komentuje český tisk. Všímá si rovněž odvolání velvyslance v Pákistánu a Afghánistánu Petra Přibíka a věnuje se úvahám Unie svobody-Demokratické unie podpořit ve volbách do Senátu osobnosti z řad hokejistů a umělců.


S požadavkem, aby Poslanecká sněmovna na srpnové schůzi rozhodla, zda ustaví komisi pro vyšetření možné korupce na ministerstvu zahraničí při zadávání veřejných zakázek, přišla Občanská demokratická strana. Podpořili ji i poslanci vládní koalice - unionistka Hana Marvanová a lidovec Miroslav Kalousek. Tisk poukazuje na to, že jejich postoj opět svědčí o vratké soudržnosti koalice sociálních demokratů, unionistů a lidovců. Rozhodnutí hlasovat o zřízení vyšetřovací komise je podle Hospodářských novin možné vysvětlit tak, že polovina poslanců nevěří policii, protože ji podezírá, že slouží politickým zájmům vlády. Senátor Josef Zieleniec šel podle listu ještě dál, když se v úterý obrátil na předsedy všech poslaneckých klubů a požádal je, aby navrhly či podpořily vznik zvláštní parlamentní komise pro vyšetření činnosti Karla Srby, a to i jeho spolupráce s vojenskou rozvědkou. Podle deníku však parlamentní vyšetřovací komise prokázaly svou zbytečnost a nemohoucnost už mnohokrát. Přesto máme mít další. Paradoxně v kauze, kde policie vykazuje značnou aktivitu, prokazatelné výsledky i mimořádnou vstřícnost v podávání informací, diví se deník. Taková logika však podle něj v politice neplatí, neboť komise vznikají především proto, aby jejich "porodníci" demonstrovali vlastní důležitost a razanci.


Úspěch opozice, jejíž požadavek na zřízení vyšetřovací komise podpořili i dva koaliční poslanci, je podle deníku Právo významnou porážkou nové vlády. Má-li být podle listu budoucnost koaliční vlády taková, jak ji naznačilo úterní jednání sněmovny, pak je téměř jisté, že vláda nevydrží čtyři roky a že vládní koalici nespojuje vzájemná tolerance, ale jen osobní ambice některých funkcionářů jejich menších stran. Šanci kabinetu Vladimíra Špidly však vidí v tom, že "koaliční ovečky sežene do houfu opoziční vlk". Ten jim jde podle deníku Právo po krku tak ostře, že mnohým z nich půjde o holý politický život.


Lidové noviny si všímají nejasností kolem odvolání velvyslance v Pákistánu a Afghánistánu Petra Přibíka, jehož zbavil funkce těsně před koncem své činnosti kabinet Miloše Zemana. Přibík kritizoval ministry obrany a zahraničí Jaroslava Tvrdíka a Jana Kavana poté, co počátkem června zrušili svou cestu do Afghánistánu. List v této souvislosti připomíná, že o Přibíkovi před časem vlivný americký senátor Jesse Helms prohlásil, že kvůli svému působení na Kubě pomohl rozšíření NATO více než celá česká vláda. Možná právě to v Praze neradi slyší. Tady platí jiná pravidla - cizí zásluhy si přivlastníme, vlastní chyby přehodíme na jiné, domnívají se Lidové noviny.


Úvodník téhož listu se věnuje plánům Unie svobody-Demokratické unie podpořit ve dvou okrscích, kde ještě nemá své kandidáty, známé tváře. V Ostravě se bude rozhodovat mezi písničkářem Pavlem Dobešem a bývalým hokejovým reprezentantem Jiřím Černíkem. Další slavný hokejista, Jaroslav Holík, by mohl za unionisty kandidovat v Pelhřimově. Straničtí stratégové podle listu samozřejmě vědí, že známý obličej je v senátních volbách, k nimž chodí sotva třetina voličů, kapitál k nezaplacení. Taková Tvář, Jméno, Legenda dokáže okamžitě přitáhnout pozornost, a to s lehkostí a trvalostí, jaké stranický "šmok" poctivě šplhající po žebříčku moci nikdy nedosáhne, konstatuje list. V sázce na obličej se však podle něj skrývá i velké nebezpečí. Politická strana tím totiž přiznává vypočítavost svého záměru a zároveň prozrazuje, že ve svých řadách moc skutečných osobností nemá. Myslet si, že to voliči nepoznají, je naivní, uzavírají Lidové noviny.


Kvůli opakované snaze českých Romů získat azyl pohrozila Velká Británie Česku zavedením vízové povinnosti. S odvoláním na nejmenovaného vysokého představitele ministerstva zahraničí o tom informuje deník Právo. "Myslím ale, že k tomu nedojde díky labouristické vládě," řekl listu zdroj s tím, že právě Blairova vláda by se mohla v této otázce zachovat k novému českému kabinetu solidárně. O možnosti uvalení vízové povinnosti se podle informací deníku minulý týden zmínila při důvěrném jednání s českými představiteli i britská velvyslankyně v ČR Anne Pringleová. "Velvyslanectví se k tomu nebude vyjadřovat, nehodlá to komentovat," řekla deníku Právo mluvčí ambasády Karolína Rezková. Kvůli zvyšujícímu se počtu Romů žádajících o azyl v Británii zavedli Britové loni v létě občasné kontroly na pražském letišti v Ruzyni. Tento krok má předejít zneužití britského azylového systému. Zřejmě největší počet Romů zažádal v Británii o azyl v roce 1999. Tehdy Londýn hrozil zavedením víz. V minulých dnech se do Británie pokusily odjet autobusem desítky Romů převážně ze severní Moravy. Většinu z nich však nepustili přes hranice němečtí celníci.


Ministerstva a další úřady placené z daní loni utratily zhruba miliardu korun na platy neexistujících státních úředníků. Úřady přijmou méně úředníků, než kolik jim schválila vláda, ale peníze na jejich platy neušetří a současní zaměstnanci si tak polepší víc. Píše to Mladá fronta Dnes s odvoláním na údaje ze státního závěrečného účtu za loňský rok. Loňský původně naplánovaný nárůst počtu státních zaměstnanců o 300 tisíc lidí byl posléze o devět tisíc nižší. Naproti tomu suma určená na platy zůstala stejná. Podobná situace se prý opakuje beztrestně každým rokem a systém "mrtvých duší" využívají téměř všechny úřady. Ministerstva využívají peněz navíc na zvýšení platů. "Zvyšuje se tím průměrný plat ve státní zprávě, což vytváří větší tlak na růst platů v dalších letech," cituje Mladá fronta Dnesředitelku odboru státního rozpočtu na ministerstvu financí Renatu Mládkovou. Například ministerstvo vnitra včetně policie a hasičů mohlo loni přijmout deset tisíc lidí, nakonec jich přijalo o 1300 méně. Částku 300 miliónů korun, kterou mohlo uspořit, však na mzdách vyplatilo, uvádí list. Problém podle něj spočívá v tom, že se sleduje pouze překročení mzdových výdajů, nikdo nemusí dodržovat schválený počet pracovníků a dávat peníze jen na takto vytvořená místa. Současnému stavu v přijímání úředníků a vyplácení peněz by měl zabránit loni schválený zákon o státní službě, který začne platit od roku 2004. Podle tohoto zákona nesmějí být peníze na platy státních zaměstnanců použity na jiný než stanovený účel, tedy například na zvyšování ostatních platů, připomíná Mladá fronta Dnes.


Pořádek musí být a zdá se, že za každou cenu, píše Mladá fronta Dnes a pokračuje: Jen tak je možné vysvětlit si finanční kroky plzeňské Vodárny. Ta zaslala paní Věře z Plzeňska složenku na doplatek ve výši 50 haléřů. Paní Věra složenku uhradila a za její odeslání zaplatila deset korun. "Nejdříve jsem si myslela, že si popletli desetinnou čárku, a když mi částku potvrdili, nevěděla jsem, jestli se mám smát nebo brečet," říká žena. Podle zákaznické kanceláře Vodárny nejde o ojedinělý případ. Nejhlasitěji úřednický šiml řehtá v menších obcích u starších lidí, kteří nemají možnost zvolit si další ze způsobů úhrady - platbu v hotovosti v zákaznické kanceláři. "Tento způsob vyrovnávání nedoplatků se nám také zdá nedůstojný. Ale vyúčtování za uplynulé období probíhá podle starého zákona, který nám neumožňuje částku převádět do dalšího období," vysvětlil vedoucí obchodního oddělení Vodárny Jan Nosek.