Denní souhrn zpráv

Vystěhování desítek klientů bývalého H-systemu do nalezení dohody nehrozí

Bývalí klienti H-Systemu by mohli v domech v Horoměřicích u Prahy zůstat i po uplynutí lhůty na vystěhování stanovené minulý týden Nejvyšším soudem. Podle senátora Jiřího Čunka z KDU-ČSL to na pondělním jednání, při kterém v Hrzánském paláci působil jako mediátor premiér Andrej Babiš (ANO), přislíbil konkurzní správce H-Systemu Josef Monsport. Ten se s bytovým družstvem Svatopluk, které poškozené zastupuje, domluvil zároveň na tom, aby v srpnu vybrali znalecký ústav k ocenění nemovitostí v Horoměřicích.

Kauza zkrachovalého H-Systemu se táhne 25 let. Nejvyšší soud minulý týden rozhodl, že se má skoro 60 rodin žijících v Horoměřicích u Prahy do měsíce vystěhovat z domů, které si vlastními prostředky dostavěly po krachu H-Systemu v roce 1997. Družstvo Svatopluk už avizovalo, že nejspíš ve druhé polovině tohoto týdne podá stížnost k Ústavnímu soudu.

Lidé z Horoměřic v bytech družstva Svatopluk tvoří jen část těch, kteří krachem H-Systemu přišli v součtu o skoro miliardu korun.

Kyjev protestuje proti návštěvě českých politiků na Krymu a hrozí sankcemi

Ukrajinské ministerstvo zahraničí protestuje proti návštěvě českých politiků na anektovaném Krymu. Do krymského Sevastopolu přijel poslanec Evropského parlamentu za KSČM Jaromír Kohlíček a senátor za hnutí Severočeši.cz Jaroslav Doubrava. Oba v neděli přihlíželi přehlídce plavidel ruské černomořské flotily a setkali se s místními poslanci. Ukrajinské ministerstvo zahraničí označilo návštěvu za nezákonnou a upozornilo, že proti Kohlíčkovi a Doubravovi může uplatnit sankce. Podle serveru Novyj Sevastopol jsou na Krymu v české delegaci taky například místopředseda KSČM Josef Skála či aktivisté Jelena Vičanová a Zdeněk Pešek.

Rusko násilně obsadilo Krym v roce 2014 a po spěšně zorganizovaném referendu zanedlouho ukrajinský poloostrov anektovalo. Drtivá většina států světa zábor neuznává včetně Česka i ostatních členů Evropské unie.

Dva úředníci MF čelí podezření, že riskantní operací připravili stát o stamiliony korun

Policie odložila trestní oznámení, které podalo ministerstvo financí na ztrátové transakce při správě státního dluhu. Dva ministerští úředníci údajně připravili stát o stamiliony korun. Policie je sice podezřívá, že porušili zákon, ale věc už je promlčená. U ostatních transakcí podle ní nešlo o trestné činy. Odložení trestního oznámení zatím není pravomocné. Ministerstvo financí proti takovému závěru podalo stížnost.

Jednou ze ztrátových transakcí byla smlouva s Deutsche bank. Šlo o riskantní operaci, která měla státu snížit úroky ze státních dluhopisů. Ve skutečnosti ale banka v den podpisu smlouvy vydělala téměř miliardu korun a stát si v této výši připsal ztrátu. Žalobce chce o stížnosti MF rozhodnout v příštích týdnech. Ministerstvo do té doby věc odmítá komentovat. Reakci odmítli i úředníci a banka.

Změny v ČD podnik neoslabí, uvedl ministr dopravy po jednání s odbory

Personální změny uvnitř Českých drah podnik neoslabí. Řekl to ministr dopravy za ANO Dan Ťok po jednání s odbory a dodal, že mu jde o to, aby státní firma na trhu prosperovala. Na společné schůzce se také s odbory dohodl na pravidelných setkáních. Předseda Odborového sdružení železničářů Martin Malý krok ministerstva vítá. Uvedl, že je potřeba hlavně řešit nastavení podmínek na trhu.

NKÚ prověřil hospodaření Ministerstva dopravy, závažnější nedostatky neodhalil

Nejvyšší kontrolní úřad prověřil hospodaření Ministerstva dopravy a jemu podřízených organizací. Kontrola resortu, Drážní inspekce, Drážního úřadu a Ředitelství vodních cest za uplynulé tři roky žádné závažnější nedostatky neodhalila. NKÚ ale upozorňuje na několik problémů, které přetrvávaly řadu let. Týkaly se například nevýhodné smlouvy, která pro stát znamenala desetimilionové výdaje navíc. Dalším problémem bylo vleklé majetkoprávní vypořádání vlastnictví pozemků.

V Česku mizí kvůli suchu mokřady

Vlivem sucha a kvůli zásahům člověka mizí z území Česka mokřady. Vytrácejí se i ze vsetínského okresu, kde evidují jen dvě stě těchto vzácných lokalit. U Hrachovce ve Valašském Meziříčí vyschl v lužním lese u rožnovské Bečvy jeden ze vzácných mokřadů před pár lety. Podle ekologa Milana Orálka teď ochránci přírody usilují o jeho obnovu. Napomáhá totiž k udržení vody v krajině. "Vysušováním krajiny u nás od roku 1948 údajně přišla republika o 900 tisíc hektarů mokřadů," doplnil Orálek.

Ve Vysokých Tatrách zemřel český horolezec, padající balvan ho zasáhl do hlavy

Ve slovenských Vysokých Tatrách zemřel v pndělí ráno český horolezec. Se skupiou dalších lidí se pohyboval pod stěnou vrcholu Ušatá veža v Meděné kotlině, když ho do hlavy zasáhl padájící kus skály. Ostatní členové skupiny se ho na místě pokoušeli oživit. Nedokázal mu už ale pomoci ani lékař leteckých záchranářů, který se na místo neštěstí spustil spolu s horským záchranářem z vrtulníku.

Na ME do Berlína pojede 49 českých atletů

Na evropský šampionát, který se uskuteční od 6. do 12. srpna v Berlíně, pojede 49 českých atletů. Největšími hvězdami výpravy, jejíž složení dnes schválil svaz, jsou oštěpaři Jakub Vadlejch a Nikola Ogrodníková, koulař Tomáš Staněk, mílař Jakub Holuša, překážkářka Zuzana Hejnová nebo čtvrtkař Pavel Maslák. Jedinou divokou kartu obdržel desetibojař Marek Lukáš, který doplnil v týmu úspěšného limitáře Jana Doležala.

Počasí

V Česku dál trvají tropická vedra. Meteorologové varují před vysokými teplotami hlavně v Praze, ve Středočeském, Ústeckém, Královéhradeckém, Pardubickém kraji a v částech Plzeňska a Olomoucka. V úterý můžou teploty místy dosáhnout až 36 stupňů Celsia. Má být jasno až polojasno, odpoledne při přechodně zvětšené oblačnosti ojediněle přeháňky nebo bouřky.