Manažeři Agroplastu u soudu popřeli nedovolený vývoz zbraní

Dva bývalí manažeři liberecké firmy Agroplast Petr Pernička a Zbyněk Švejnoha, kteří čelí obžalobě z nepovoleného obchodování se zbraněmi, svou vinu popřeli. Švejnoha se hájil při hlavním líčení, které začalo u Krajského soudu v Liberci. Pernička žije na Panenských ostrovech a kvůli obavám o svůj život do Česka nepřijel. Uvedl to v dopise, který v květnu zaslal předsedovi senátu. U soudu Perničku zastupuje jeho advokát. Podle spisu obchodoval Agroplast se zbraněmi bez povolení a licence v letech 1994 až 1999. Obžaloba se ale zmiňuje jen o jednom nelegálním obchodu, při němž firma vyvezla protiraketový systém za 70 milionů dolarů. Koupila jej obchodní společnost, kterou zastupoval jihokorejský občan. Oběma obžalovaným hrozí až osm let vězení.

Obchody s protiletadlovým komplexem za 5,5 milionu dolarů a čtyřmi leteckými motory za 2,6 milionu dolarů se neuskutečnily. Obchod s šesti letouny MiG-21 za 840.000 dolarů překazily ázerbájdžánské úřady. Nákladní letadlo Ruslan s migy zadržely na letišti v Baku v březnu 1999. Na jeho palubě byl i Švejnoha. Podle informací z Ázerbájdžánu letoun kromě migů rozebraných na součástky převážel také děla, zařízení na odpalování raket a bomb a další vojenskou techniku. V celní deklaraci přitom stálo, že jde o průmyslové zboží pro českou firmu. Objevilo se podezření o nelegálním vývozu vojenské techniky z Kazachstánu do Severní Koreje. Švejnoha tehdy tvrdil, že šlo o náhradní díly a měly směřovat do Indie. Na jejich dovoz prý firma obdržela licenci.

Pernička již od počátku případu prohlašuje, že Agroplast ani jeho manažeři se do žádných nepovolených obchodů se zbraněmi nezapojili. V dopise, který se četl u soudu, kromě jiného tvrdí, že se smlouvami, předkládanými obžalobou jako důkazy o nepovoleném obchodování se zbraněmi, nemá nic společného, nikdy je neviděl a ani nepodepisoval. Pernička se rovněž zmiňuje o problémech, které Agroplast postihly po jeho obchodním úspěchu v 90. letech. "Do našich budov vstupovaly neznámé osoby, objevovaly se neplatné směnky a chodili za mnou lidé prohlašující se za členy Bezpečnostní informační služby," uvedl v dopise soudu. Švejnoha při obhajobě řekl, že v letadle Ruslan z Kazachstánu do Baku na pokyn Perničky jen doprovázel dodávku šesti náhradních dílů pro migy pro Agroplast od ruské firmy. Agroplast ji měl předat Omnipolu. "Ázerbájdžánské bezpečnostní složky mě zadržovaly deset nebo 12 dní. Vyšetřovatelé mně vyhrožovali několikaletým těžkým vězením," uvedl Švejnoha. U soudu řekl, že vůbec nevěděl, co se píše v ázerbájdžánských policejních protokolech, ale podepsal je, aby se konečně dostal na svobodu.