Právo bránit sebe i jiné se zbraní se stane součástí Ústavy

Právo bránit sebe i jiné se zbraní se stane součástí Ústavy. Schválil to Senát, který změnu sám navrhl. Novela má podle předkladatelů pomoci čelit odzbrojovacím tendencím v EU.

Novela se stane se součástí Listiny základních práv a svobod.

"Právo bránit život svůj či jiného člověka i se zbraní, je zaručeno za podmínek, které stanoví zákon," řekl za předkladatele senátor za ODS Martin Červíček, který byl dříve policejním prezidentem.

Změnu nyní dostane k podpisu prezident, který na rozdíl od běžných zákonů ústavní zákon vetovat nemůže.

Novela má posílit pozici Česka při dalších unijních regulacích

Ústavní změna podle předkladatelů zabrání tomu, aby mohlo být toto právo omezeno běžným zákonem; posílí také pozici ČR při projednávání dalších unijních regulací.

Martin Červíček,  foto: Martin Vlček,  Kancelář Senátu,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

"Odzbrojení spořádaných obyvatel s legálně vlastněnými zbraněmi, ke kterým směřují některé úvahy o regulaci, má za cíl zamezit straně zločinu takové zbraně mít. Problém je ale v tom, že se zločinci nikdy nikoho nebudou ptát, zda mohou mít zbraň či nikoliv."

Červíček poukázal na tendence některých zemí EU zakazovat nošení jakýchkoli předmětů, které by mohly být použity jako zbraň. Odzbrojování obyvatelstva větší bezpečnost podle Červíčka nepřinese, neboť zločinci si zbraně opatří nelegálně.

Proti doplnění listiny se veřejně postavily místopředsedkyně Senátu Jitka Seitlová (KDU-ČSL) a pirátská senátorka Adéla Šípová. Podle nich je novela zbytečná s ohledem na ústavní právo na život a zákonná pravidla.

Novela vychází z petice, kterou podepsalo přes sto tisíc lidí

Novela vychází z petice, kterou podepsalo 102.000 lidí včetně mnohých ústavních činitelů. Petice byla reakcí na snahu Evropské komise omezit vlastnictví zbraní včetně legálně držených. Přehnaná regulace legálně držených zbraní nemá podle zastánců novely žádný smysl a vede k nárůstu počtu nelegálně držených zbraní.

Ilustrační foto: Sebastian scha.,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Česko se proti kontroverzní unijní směrnici bránilo žalobou u Soudního dvora Evropské unie, ale neuspělo. Vláda proto musela předložit novelu zbraňového zákona, která unijní regulaci přebírá v nezbytně nutné míře. V Česku je zhruba přes 300 tisíc vydaných zbrojních průkazů a 900 tisíc zbraní. Střelnou zbraň vlastní po přísných zkouškách asi 3 procenta lidí.

"Například v Belgii jsou zakázány chladné zbraně, jako například nože, v Británii nesmí lidé u sebe mít ani pepřový sprej. A já opravdu nechci být svědkem toho, že se u nás budou houbařům přeměřovati nože, nebo že budou ženám vracejícím se za tmy sebrány pepřové spreje z kabelek," uvedl na facebooku senátor Zdeněk Hraba (STAN). Podle jeho slov se v žádném případě nejedná o rozvolnění podmínek držení střelných zbraní.