Pithart: Euroatlantická vazba je ohrožena, hlásit se k ní nestačí

Euroatlantická vazba je podle předsedy Senátu Petra Pitharta (KDU-ČSL) nyní, v době hrozby terorismu a konfliktu v Iráku, ohrožena. Nestačí se k ní pouze hlásit. Pithart je přesvědčen o tom, že posílení vztahů mezi Evropou a hlavně USA by pomohlo formulování jednotné zahraniční politiky Evropské unie, aby neselhala tak jako v 90. letech při řešení konfliktu v bývalé Jugoslávii. Pikhart to řekl na konferenci Euroatlantická vazba v čase evropské integrace, která se konala v sídle Senátu.

Za nešťastné Pithart označil vyjádření amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda. Ministr rozdělil evropské země na proamerické, které mají vůli jednat a bojovat po boku USA, a státy Evropy staré, unavené a postmoderní, "které se bojovat nechce a všelijak se z toho vykrucuje".

Jednotná zahraniční politika EU nemůže podle Pitharta vzniknout pouhou mechanickou skladbou momentálních vůlí úspěšných volebních stran. Je potřeba vytvořit mechanismy, které by "odhlédly od předvolebních situací". Takový postoj by mohl být vůči USA vstřícnější a zároveň tvrdší a razantnější, uvedl.